Srpska crkva u Malmeu bogatija za mošti prosvetitelja

Srpska pravoslavna crkva ćirilo i Metodije u Malmeu dobila je je delove moštiju istoimenih svetitelja i vredne relikvije, deo krsta na kome je razapet Isus Hrist, kao i deo moštiju Sv. Jovana Krstitelja. Starešina crkve, otac Milan Gardović objašnjava da su mošti dobijene preko Ruske pravoslavne crkve i ne krije zadovljstvo što će ove svetinje trajno ostati u našem hramu u Malmeu, koji je spona sa otadžbinom.

Za upravu crkve veoma je važno da sačuva blizak kontakt sa Srbijom. Škola maternjeg jezika omogućava najmlađim Srbima iz ovog dela Švedske da ne zaborave poreklo, ali nisu zadovoljni podrškom iz domovine:
– Poslali smo zahtev Ministarstvu prosvete u Srbiji da nam pomognu kod organizovanja i finansiranja školovanja na našem jeziku. Nezavisno od odgovora, mi smo organizovali školu – kaže predsednik crkvenog odbora Borivoje Gajić.
Odbor ne štedi reči hvale za učitelja Bratislava Petrovića koji je aktivan i u crkvi i kao nastavnik dodatne nastave srpskog jezika u švedskim školama.

U Srbiju bez prevodilaca

– Naše institucije same guše najbolje resurse koje srpska privreda treba da iskoristi – kaže Borivoje Gajić, predsednik crkvenog odbora u Malmeu, koji se angažavao na stvaranju srpske škole. – Ova deca koja sutra treba da dođu u Srbiju moraju da razumeju svoj jezik i uključe se u privredu. Ako ovako nastavimo, oni će zaboraviti srpski, a u otadžbini se neće osećati kao kod kuće jer će imati problema sa jezikom. Izgubićemo najperspektivnije ulagače ako našoj deci budu bili potrebni prevodioci u Srbiji.

– Nadamo da će odgovor od ministarstva stići u dogledno vreme. Planirali smo da uz pomoć stručnjaka rešimo problem naše dece koja su se već donekle asimilovala i izbegavaju da pričaju srpski. Imamo školu za mlađe uzraste, ali verujemo da ćemo uspeti da privučemo i tinejdžere da se vrate svom jeziku. Zato nam je potreban dobar plan i program iz otadžbine uz koji bi lakše savladali ovakve probleme – kaže Gajić i žali se na nedovoljno angažovanje naših institucija koji ne rade dovoljno da pomognu našim iseljenicima da se ne utope i nestanu u novim sredinama.
U školu za sada redovno dolazi dvadesetak učenika, uprava je zadovoljna i ističu uspešne priredbe sa decom koje su organizovane povodom verskih praznika.

Prave duborez

Povodom dobijanja moštiju Sv. ćirila i Metodija i delova moštiju Sv. Jovana Krstitelja, kao i dela krsta na kome je razapet Isus Hrist, Srpska crkva u Malmeu je planirala da napravi odgovarajući duborez koji će biti osiguran i gde će vernici uvek moći da celivaju ove svetinje.
– Nemamo često priliku čak ni da se poklonimo ovakvim svetinjama, a kamoli da budu trajno u našem hramu – kaže otac Milan Gardović, starešina crkve Sv. ćirilo i Metodije.

– Potreban nam je program koji odgovara našoj sredini, a koji je prilagođen dvojezičnoj deci. Ne bi bilo dobro da ih opterećuju nepotrebnim detaljima, već da se koncentrišu na ključne predmete: srpski jezik, istoriju, geografiju i veronauku. Veoma je važno da ta škola bude priznata u Srbiji i da nemaju preblema sa nastavkom školovanja – smatra Borivoje i dodaje da su do sada dominirale fraze i uopšteni odgovori umesto konkretnog delovanja.