Србија на вези: Гала Чаки, РТС Свет, 18.55

Србија-на-вези:-Гала-Чаки,-РТС-Свет,-18.55

петак, 29.09.2023,  01:41 -> 01:51

Њена дела видели су љубитељи уметности широм планете, од Јапана, Кине, Индонезије, Кореје и Сингапура, преко Француске, Италије, Енглеске и других европских земаља, до Америке и Канаде.

Бистра, надарена, широких погледа и великог срца, неконвенционална, Гала Чаки плени чим је упознате.

У једној години завршила је два мастер студија на Академији уметности у Новом Саду и добила неколико стипендија широм света. Са само 25 година учествовала је на Бијеналу уметности у Пекингу, а са 29 је докторирала.

Добитница је “Искре културе”, највеће награде за младе ствараоце до 35 година, коју додељује Културни центар Војводине. 

Из Галиних слика избија страст, бунт, љубав, вечност. Изузетан таленат и љубав према сликарству учинили су да обиђе свет.

Упознала је људе из различитих култура, религија, нација, раса, социјалних миљеа и причала нам о односу према уметности на истоку и западу…

Гала се целим својим бићем залаже за промоцију културе, уметности и знања. Зато је осмислила „Гала међународни симпозијум уметности” који је 2018. одржан у Сремским Карловцима, а годину дана касније у прелепом дворцу Шулхов, недалеко од обала Тисе. Уследили су позиви бројних институција које би помогле афирмацију стваралаштва и знања. 

Занимљиво је да Гала потиче из породице која на уметност није гледала као на могући животни позив… Али чудесна енергија коју поседује учинила је да и поред препрека које живот носи, истраје, ослушкује интуицију и почне да остварује сан.

После дружења са Галом лако је разумети чувену латинску изреку “Nomen est omen.”

Реприза емисије у 02.03 на РТС Свет.

Уредник емисије Тамара Дрезгић

Detaljnije