Srbi u Norveškoj pokušali pljačku 500 kg zlata!

Srpska policija u poslednji čas sprečila pljačku fabrike nakita u glavnom gradu Norveške! Uhapšena sedmorica Srba, članova bande Pink panter”, koji su nameravali da ukradu pola tone zlata

Srpska policija sprečila je pljačku 500 kilograma zlata koju je u fabrici nakita u Oslu planirala da izvede grupa Srba, članova grupe Pink panter”! Kako Press saznaje, posle dojave naše policije, u Norveškoj su uhapšeni Milan S. (38) iz Novog Sada, koji je označen kao organizator ove međunarodne bande, i još šestorica članova!

Izvor Pressa blizak vrhu srpske policije kaže da je ova grupa nameravala da upadne u fabriku za preradu plemenitih metala u glavnom gradu Norveške i ukrade pola tone zlata.

– Srpska policija na vreme je saznala šta pripremaju članovi ove međunarodne bande. Na osnovu podataka Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), Pink panter” je nameravao da izvede spektakularnu pljačku u Oslu – kaže naš sagovornik i dodaje:

– SBPOK prati ovu grupu zbog potpuno drugih kriminalnih radnji, ali smo sredinom oktobra došli do operativnih podataka da oni planiraju pljačku fabrike za preradu plemenetih metala. Na njihovoj meti bilo je pola tone zlata. Dostavili smo Norvežanima podatke i oni su, bukvalno neposredno pred izvršenje pljačke krajem okotobra, pohapsili ovu grupu. Uhapšen je Milan S. (38) iz Novog Sada, koji je označen kao vođa ove bande i još šestorica članova. Oni se sada nalaze u pritvoru u Oslu – navode u MUP-u Srbije i dodaju da su Norvežani, za razliku od Šveđana i nedavne dojave srpske policije o pljački banke, bili mnogo kooperativniji i profesionalniji, pa je akcija besprekorno izvedena.

Naš sagovornik dodaje da su pretresene kuće i stanovi pohapšene grupe i da je u njima nađena veća količina zlata i drugog nakita, novca i skupocenih automobila.

– Ova grupa je poznata kao Skandinavski pink panter”, a osumnjičeni su za velike provale i krađe u severnoj Evropi. Očekujemo da se njihovim hapšenjem razreše mnoga teška razbojništva i velike pljačke. Kao i kod svih pinkpanterovaca” njihova osnovna meta bio je nakit, ali su pljačkali i tehniku i druge vredne stvari – navode u policiji.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je Pressu da je MUP Srbije u saradnji sa norveškom policijom sprečio pljačku velike količine zlata.

2

MEđUNARODNA BANDA… Pljačka juvelirnice u Londonu

– Tačno je da je MUP Srbije, na osnovu operativnih saznanja SBPOK-a, dostavio kolegama iz Norveške podatke da se priprema velika pljačka zlata u Oslu. Delovali su brzo, ispostavilo se da su sve informacije tačne, pljačka je sprečena, a osumnjičeni su pohapšeni – kazao je Dačić. On nije želeo da otkrije zbog kojih kriminalnih radnji SBPOK prati ovu grupu, kao i da li među uhapšenima ima osoba koje su na poternicama zbog drugih dela.

– Najvažnije je da je sprečena možda i pljačka veka u Norveškoj jer je cilj uhapšene grupe bila roba ogromne vrednosti. Ovo je samo još jedna potvrda da su pripadnici MUP-a spremni da se obračunaju sa kriminalom u međunarodnim granicama i razmerama – naveo je Dačić.

Norveška policija još nije zvanično saopštila informacije o hapšenjima zbog zakona koji propisuje da od časa privođenja do obelodanjivanja informacija mora da prođe određeni vremenski period.

kraj

PINK PANTER: Spektakularne pljačke po celom svetu

Međunarodna banda Pink panter” izvršila je na desetine spektakularnih pljački zlatara i juvelnirnica po celom svetu!

Troje pljačkaša su 5. marta 2004. iz juvelirnice u Tokiju ukrali dijamantsku ogrlicu Kontesa od Vandoma” sa 116 manjih i jednim krupnim dijamantom, čija se vrednost procenjuje na 25 miliona evra, kao i sedam dijamantskih prstenova i dva para dijamantskih minđuša. Srpski državljani Aleksandar Radulović, đorđije Rašović i Snežana Panajotović osuđeni su pred Specijalnim sudom u Beogradu zbog ove pljačke u Tokiju. Petar Radonjić iz Nikšića uhapšen je u martu 2006. na aerodromu Nikola Tesla” po poternici japanske policije.

Pink panter” opljačkao je juvelirnicu Graf” u centru Londona. Jednog od pljačkaša, Nebojšu Denića, savladalo je obezbeđenje, dok su Milan Jovetić i Predrag Vujošević pobegli sa draguljima vrednim 30 miliona evra. Nebojša Denić osuđen je 2004. na kaznu od 15 godina zatvora dok je Milan Jovetić uhapšen i osuđen na pet godina zatvora.

članovi ove bande na spektakularan način izvršili su nekoliko pljački u Francuskoj. Oni su opljačkali juvelirnicu u Luvru i odneli nakit vredan 10 miliona funti. četvoro naoružanih pljačkaša, neki od njih obučeni kao žene, upali su 4. decembra 2008. godine u draguljarnicu Hari Vinston” u blizini Jelisejskih polja u Parizu, koja je udaljena samo 50 metara od policijske stanice, i odneli nakit vredan 85 miliona evra. Pink panter” je pljačkao zlatare i u Švajcarskoj, Nemačkoj, Monaku i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Početkom maja ove godine opljačkana je juvelirnica u Lozani. Dvojica razbojnika odnela su satove vredne 600.000 franaka. U decembra 2003. godine u Frankfurtu je opljačkana draguljarnica iz koje je odneto 18 satova vrednih 390.000 evra. članovi bande Pink panter” opljačkali su i zlataru u Monte Karlu u Monaku i odneli nakit vredan pola miliona evra. Ova banda opljačkala je na spektakularan način juvelirnicu u tržnom centru u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Pljačkaši su u draguljanicu uleteli automobilom i pobegli sa nakitom vrednog 11 miliona evra.