Срби у Грацу славили Сретење

Срби-у-Грацу-славили-Сретење

понедељак, 12.02.2024,  04:35 -> 04:56

Извор: Просвјета Аустрија

Срби у Грацу славили Сретење

У Грацу је 10. фебруара, у организацији Савеза Срба у Штајерској (Аустрија), одржана манифестација „Сретењски сусрети“ која је имала за циљ да представи почетке модерне српске државе и укаже на два битна историјска догађаја током турбулентног XIX века – доношење Сретењског устава и подизање Првог српског устанка.

Предавање на ову тему одржао је  историчар Дејан Сегић, заменик секретара СПКД Просвјета Аустрија. Овим важним догађајем су  Срби из  Аустрије започели обележавање празника Сретења, Дана државности Републике Србије.

Програму је присуствовао амбасадор Републике Србије у Аустрији г. Марко Благојевић, шеф представништва Републике Српске г. Младен Филиповић,  председник СПКД Просвјета Аустрија г. Марко Сарић и велики број уважених званица из Граца и Беча, међу којима и г. Данко Делић из Линца, г. Александар Матић из Српског центра и други.

Својим присуством програм су увеличали др Ирина Карамарковић преседавајућа у Саветодавном већу за странце у Грацу и г. Robert Krtotzer градски саветник за интеграције у Грацу, који пружају подршку у раду Просвјетине школе српског језика, а који су посебно помогли у процесу формирања Просвјетине библиотеке.

На манифестацији је, осим осврта на српску историју презентован и рад чланица Савеза. Рад Просвјетине школе српског језика у Грацу представила је др Марија Ђокић Петровић, координаторка Просвјете за Штајерску. Она је у свом обраћању говoрила о активностима Просвјетине школе српског језика, оснивању Просвјетине библиотеке, а дотакла се и статуса српског језика у Аустрији, који је ових дана актуелна тема, изразивши улогу Просвјете као пионира и дугогодишњег борца у процесу независности српског језика у Аустрији.

Након тога је уследио наступ ђака Просвјетине школе – Страхиње Јовића који је рецитовао песму „Домовина“ Душана Васиљева, Јане Јовић која је читала о животу Ђорђа Петровића Карађорђа, и Милоша Павловића, који је одрецитовао ауторску песму „Србија“ покупивши симпатије присутних. Учитељица Просвјетине школе српског језика, Драгана Хајгли, је била модератор програма.

У програму су учествовали и представници локалних удружења, између осталих КУД-а Свети Сава, КЕРБ-а и Срби за Србе, са којима Просвјетина школа српског језика у Грацу негује добру сарадњу. Прослава је била изузетно посећена и , како су присутни једногласно закључили, врло успешна.

Detaljnije