Srbi ponovo na okupu

Predsednik Srpskog saveza klubova i udruženja u Baden-Virtembergu (SSKU BV) Žarko Škapina nedavno je sa odbornikom Saveza Goranom Miloševićem posetio Frajburg gde se susreo sa predstavnicima Srba iz toga grada i okoline. Cilj posete bio je da se pomogne Srbima u Frajburgu da njihova udruženja ponovo zažive.

Do 1999. godine u Frajburgu je postajao klub, a dve godine pre toga još jedan, ali su zbog loše finansijske situacije oba morala da se zatvore. Za razliku od njih, ljubitelji fudbala nastojali su da očuvaju fudbalski klub koji je takođe imao puno problema i pretilo mu je zatvaranje i to u više navrata, pošto nije bilo igrača. No, dolaskom mladih i angažovanih ljudi klub je stao na noge i nedavno je na izbornoj skupštini promenjeno ime u FK Srbija.

U međuvremenu, roditelji učenika koji pohađaju dopunsku školu na srpskom jeziku organizovali su se i osnovali Srpsko kulturno umetničko društvo „Nikola Tesla“, čija bi registracija uskoro trebala da bude potvrđena u Prvostepenom sudu u Frajburgu. Za predsednika je izabran Predrag Pekić, potpredsednik je Miki Petrović, blagajnik Veselinka Bogićević, a zapisničar Dragana Danilović. Koreograf je Zlatko Nađ iz Filingen-Šveningena.

U razgovoru sa predsednikom SSKU BV premilinarno je dogovoreno da uprave KUD „Nikola Tesla“ i fudbalskog kluba „Srbija“ uključe u rad Saveza. Folkloraši su već najavili svoje učešće na revijalnoj smotri koja se poslednje četiri godine održava svake jeseni, a izrazili su nadu da bi naredne godine voleli da budu domaćini revijalne smotre folklora.

Predsednik Saveza Škapina je pozvao Srbe iz Frajburga da se slobodno obrate Savezu ukoliko imaju bilo kakav problem, a uprava Saveza će nastojati da ga reši, pošto je, kako je istaknuto, glavni cilj SSKU BV da Srbi na teritoriji Baden-Virtemberga budu povezani i da rade u interesu svog naroda.