Srbi kulturom brišu granice

by Urednik

Karavan kulture – Dani Srbije i srpske kulture i ove godine putuje Evropom, a posle Slovenije druga stanica bio je Frankfurt. U metropoli na Majni doček su priredili Generalni konzulat Srbije, Udruženje pisaca Sedmica i poštovaoci srpske kulture iz ovog grada. Učesnici karavana su uzvratili bogatim i raznovrsnim kulturnim sadržajem.

Posle pozdravnog govora Branka Radovanovića, generalnog konzula Srbije u Frankfurtu, učesnike karavana i publiku je pozdravio i Ljubiša Simić, predsednik UP Sedmica. Program su otvorili članovi KUD “Dimitrije Koturović” iz Beograda, nastavio je kvartet Petra Gojkovića tradicionalnim etno-pesama, zatim su se publici predstavili pesnici, Miladin Berić aforizmima, njegova ćerka Selena svojim pesmama od kojih su neke već bile nagrađivane u Frankfurtu, Gordana Srećković iz Holandije, Tatjana Vujović Kostić iz Nikšića i Slavica Mastikosa, književnica iz Frankfurta, koja kao učesnik Karavana promoviše svoj najnoviji roman “Preludijum”. Madam Pijano je izvođenjem srpskih etno-pesama i ciganskih pesama podigla publiku na noge. Zatim su se predstavili pesnici i pisci iz Frankfurta Tatjana Milanović, Zagorka Bunthornsade, Draga Sauervajn i Miloš III
Resavski. Voditelj i besednik bio je Milutin Ranković.

Vrhunac večeri: Etno-muzika kvarteta Petra Gojkovića

Čovek koji je sve osmislio Petar Gojković, Beograđanin iz Pariza nam je rekao:

– Mislim da je najvažnije što smo nastavili priču koja je krenula pre dve godine i očekujemo da to bude budućnost, da svi Srbi budu ujedinjeni, da granice između Srba budu izbrisane. Evropa nam nije nedostižna i mi to dokazujemo, pre svega kroz kulturu i kroz jezik koji večeras dokazuje da traje i da će trajati – ističe Gojković.

Oduševljen: Nenad Mandić

On navodi da su putovanje počeli u Lendavi, malom mestu u Sloveniji smeštenom između četiri granice.

– Tamo su nas dočekali mahom Slovenci koji vole našu srpsku tradiciju. Među njima i naša Zlatka Hupa Frajzman koja nam je organizovala doček u predivnoj koncertnoj dvorani. U Frankfurtu smo veoma zadovoljni dočekom i publikom koja je delom i učestvovala zajedno sa nama u programu. Sa UP Sedmica imamo dugogodišnju saradnju, a nedavno smo u Beogradu zajedno priredili jedno divno umetničko veče. Karavan nastavlja putovanje ka Švajcarskoj, do Ciriha, tačnije malog mesta koje se zove Švic. Tamo nas čeka Stojan Stevanović, predsednik udruženja Koreni. Posle slede Pariz, Kan, Bordo, Lion, Beč, Lopare i na kraju Beograd – objašnjava Gojković.

Uživali smo: Toma i Mirjana

Publika u Frankfurtu posle koncerta nije krila zadovoljstvo. Naš poznati muzičar Nenad Mandić je oduševljen Karavanom kulture.

– Koncert je priređen u sali koja nije velika i upravo zato ima svoju draž i intimu, a učesnici su na najbolji i neposredan način preneli svoju umetnost i pretvorili je u domaću, toplu atmosferu. Lepa kombinacija pesništva i muzike, svi su se maksimalno potrudili. Mislim da je večeras koncert sasvim uspeo i publika je bila sjajna, a ne smemo zaboraviti ni folklor koji je bio odličan. Jedan mali, a opet veliki kulturni događaj – rekao je Mandić za “Vesti”.

Idejni tvorac karavana: Petar Gojković

Mirjana Antanasijević Čekerevac i njen suprug Toma Čekerevac smatraju da je veče bilo predivno.

– Apsolutno sam ubeđena da ovakvih kulturnih događaja treba Frankfurtu. Umetnike bih pohvalila za sjajne nastupe i izbor pesama koji ostavlja veoma dobar utisak. Izdvojila bih Madam Pijano koja je izvrsno pevala i svojim glasom i stasom uspela da nas baš sve oduševi zajedno sa maestrom Petrom Gojkovićem na klarinetu – kaže Mirjana.

Hvali publiku: Madam Pijano

Veče za pamćenje

Prema ocenama svih nastup Madam Pijano (Ljiljana Rančić) bio je vrhunac programa. Za “Vesti” ova umetnica kaže da će pamtiti dolazak u Frankfurt.

– Prvi put sam u Nemačkoj i naravno prvi put u Frankfurtu. Ovo je toliko prekrasno veče bilo da ću ga pamtiti čitavog života. Publika je bila predivna. Mi smo se svi zaista potrudili da publici odgovorimo na tu njihovu posebnost i čarobnost i imali smo jedno prekrasno veče u Frankfurtu.

Prelepa atmosfera: Tatjana Vujović Kostić

Sretenje

Tatjana Vujović Kostić, pesnikinja iz Nikšića, kaže da je pozvana da bude učesnik Karavana kulture kao gost iz Crne Gore.

– Ideja mi se veoma dopala. Na ovakvim događajima, u samom tom sretanju, moramo se sresti sa umetnošću, a umetnost je teško dostižna i mislim da smo u tome uspeli. Večeras je atmosfera prelepa, ljudi su divni, osetila se pozitivna energija. Svi su pokazali umetnost na visokom nivou i domaćini su sve lepo pripremili, prihvatili nas i obradovali nas svojom umetnošću i upravo se to sretanje dogodilo – rekla nam je Tatjana Vujović Kostić

Organizatori

Organizatori Karavana kulture – Dani Srbije i srpske kulture su Savez Srba Francuske, Udruženje Singi Art – Mondo kult i Udruženje Koreni, a suorganizatori Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Ministarstvo kulture Srbije. U Karavanu kulture su bili i predstavnici opštine Lopare iz Republike Srpske kao i predstavnici vinarije Dragić.

Bratski susret: Na štandu SKC Ofenbah

Podrška SKC

Učesnici Karavana kulture iskoristili su boravak u Frankfurtu da odu do obližnjeg Ofenbaha i posete štand Srpskog kulturnog centra na dvodnevnoj gradskoj fešti na kojoj su se predstavili svi klubovi stranaca i brojna nemačka udruženja. Oni su tako dali podršku našem klubu koje je redovan učesnik ove manifestacije i godinama ima najveći i najposećeniji štand. O tome kako je SKC ove godine predstavio Srbiju “Vesti” će pisati u sutrašnjem broju.

Чланак Srbi kulturom brišu granice се појављује прво на Vesti online.

Related Posts