Srbi i Hrvati uz Dijega

srbi-i-hrvati-uz-dijega

Z. Vicelarević

PRIKUPLJENO VIŠE OD 7.000 EVRA: Ivan Džambo, otac Simon, fra Hristijan, otac Slobodan i Saša Ćelić

Kada je humanost u pitanju naši ljudi su mnogo puta pokazali da za njih ne postoje nacionalne i religijske granice. Najnoviji primer je prikupljenih 3.515 evra u srpskom pravoslavnom hramu Vaskrsenja Hristovog za Dijega Veselinovića iz Bistrice, opština Zzepče, šestogodišnjeg dečaka koji boluje od cerebralne paralize. Uz to je za ovog dečaka prikupljeno i 3.710 evra u hrvatskoj katoličkoj župi u Vizbadenu. Ukupna suma od 7.225 evra uručena je u srpskom hramu Ivanu Džambi koji će novac, u vreme katoličkog Božića, predati Dijegovim roditeljima.

Dijego je dete iz mešovitog braka, majka Marija je Hrvatica, katolkinja, a otac Davor Srbin pravoslavac. Katolički sveštenik, fra Josip Jukić iz Žepča, službenim pismom je zamolio oca Simona Turkića, starešinu Crkvene pravoslavne opštine Frankfurt da pomogne dečaku i njegovim roditeljima.

– Po dobijenom pismu sam se odmah setio fra Hristijana Montina, župnika hrvatske katoličke župe u Vizbadenu, franjevca, velikog humanitarca i Isusovog čoveka, da zajedno pomognemo Dijegu. Fra Hristijan je pokrenuo humanitarnu akciju u Vizbadenu, a mi smo na službi obavestili i pozvali naš verni narod da pomogne. Uz blagoslov vladike Grigorija prikupili smo u našem hramu tačno 3.515 evra koje smo predali Ivanu Džžambu, koji će novac da odneti Dijegovim roditeljima. Ovim smo hteli da pokažemo da je najlepša ljubav prema bližnjem i da nas deca najviše spajaju bez obzira na to koje su vere ili nacije, da su to sve naša deca – rekao nam je otac Simon Turkić.

Fra Hristijan Montina, župnik hrvatske katoličke župe koja se prostire 100 kilometara oko Vizbadena i ujedno i voditelj humanitarne organizacije Kruh Sveta u Nemačkoj.

– Na predlog oca Simona Turkića, odmah sam pokrenuo humanitarnu akciju kako bi pomogli ovoj obitelji. Sakupili smo 3.710 evra. Na jednoj svetoj misi sam najavio da ćemo organizovati u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom iz Frankfurta i narod se posle mise odazvao i dao svoj dar. Ja sam uvek radio u humanitarnoj organizaciji Kruh svijeta i mene ispunjava da nekog usrećimo i da nekome možemo pomoći. Bog je jedan, a mislim da je ova akcija jedno veliko približavanje Srpske pravoslavne crkve i nas katolika – rekao nam je fra Hristijan Montina.

Novac je od oba sveštenika preuzeo Ivan Džambo iz Frankfurta, rođak Dijegove mame Marije. Predaji su pored fra Hristijana i oca Simona, prisustvovali otac Slobodan Tijanić i Saša Ćelić, član Crkvenog odbora Srpske pravoslavne opštine u Frankfurtu.

BORBA DA MALIŠAN PROHODA: Dijego Veselinović

Operacija, pa oporavak

Ivan Džambo je za “Vesti” otkrio neke detalje o Dijegovom lečenju.

– Njegova majka Marija je rođena u familiji Džambo pa sam upućen u situaciju. Kada je Dijego napunio 18 meseci otkrili su od čega je bolestan. Marija i Davor su pokušali sve kako bi mališan prohodao i sada je došla prilika de se obavi složena operacija u Americi koja puno obećava. Biće operisani nervi koji sprečavaju opuštanje mišića na nogama. Operacija će biti u novembru i košta oko 100.000 evra. Taj novac je, koliko ja znam, već prikupljen, a ovo se sada prikuplja za postoperativne vežbe kako bi Dijego mogao da se oporavi i počne da hoda – rekao nam je Ivan Džambo koji je izneo veoma lepe utiske o hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu i izrekao reči pohvale za celokupno sveštenstvo naše crkve.

Detaljnije