Srbi doprinose dobru Svajcarske

Srbi u Švajcarskoj, sa svojih stotinak razlicitih asocijacija koji svoje interese koordiniraju preko Srpskog kulturnog saveza, dali su i daju veliki doprinos multinacionalnosti opštem ekonomskom i životnom dobru Švajcarske.
Ovo je na skupu naših asocijacija u SKS Švajcarske izjavila Rosmari Simen-Meser, predsednik Komisije za strance (EKA) iz Berna.
Prvi prošireni sastanak protekao je prethodnog vikenda u Nojenhofu i okupio veliki broj predstavnika naših asocijacija.
Pored gospode Simen-Mesmer, njemu su prisustvovali i Grosi Guglielmo, predsednik Foruma za migraciju (FIM), Rot Blum, predstavnik Opštine Baden, Sabina Ben Salah i Albert Pastov Barselona, predstavnici Saveza za sport „Union 7“ iz Ciriha. Sa naše strane skupu je prisustvovao Boro Šuput, predstavnik savezne diplomatije iz Beograda zadužen za sektor dijaspore, dr Radovan Milovanovic, generalni konzul SRJ iz Ciriha, Nedeljka – Neda Glušcevic, otpravnik poslova Ambasade SRJ iz Berna, Tatjana Conic, prvi sekretar, Radenko Simic, konzul i direktor JAT iz Ciriha.

Povelja „Vestima“

Tomislav Peric, predsednik SKS i domacin skupa, na kraju je goste nagradio buketima cveca i „žutom osom“, povelje za opšte dobro našim ljudima u asocijacijama dodeljene su: FK Red star (Zibnen), KK „Korac“ (Cirih), Udruženju likovnih umetnika „Uroš Predic“ (Cig), Srpskom radiju Mladost (Arau), pojedincima, LJiljani Skaramela i Desimiru Stevanovicu, dugogodišnjim radnicima u SKD „Sveti Sava“ (Ticino) i redakciji lista „Vesti“, sa obrazloženjem za brzo i objektivno informisanje.

– EKA je osnovana pre 30 godina sa ciljem lakše integracije i saradnje medu strancima i zaštiti njihovih kulturnih, sportskih, obrazovnih i životnih pitanja. Prošle godine prvi put je Savezna vlada u Bernu odobrila budžet od 10 miliona franaka, sa kojima ce se finansirati projekti koji imaju dvosmerni i multinacionalni karakter – saopštila je predsednik Simen.
Upitana koliki deo novca pripada Srbima od 10 miliona i zašto SKS nije odobrena pomoc u prvim projektima, ona je odgovorila da je EKA do sada dobila oko 400 projekata od svih stranaca, ali da oni još nisu svi pregledani i odobreni.
– Mali projekti imaju prednost radi svoje fleksibilnosti – dodala je Simen.
Zamoljena da pomogne kod Savezne valde da se što pre reši materijalni položaj naših nastavnika i da se ocene iz dopunske škole unose i u domace knjižice, predsednik Simen je prisutne savetovala da takva pitanja više treba rešavati kod kantonalnih vlasti.

Most integracije

Obracajuci se prisutnima, Boro Šuput je rekao da su hiljade naših Jugoslovena na svojim radnim mestima najbolji most integracije.
– Upoznavajuci kulturu jednih i drugih, sportskim nadmetanjima, ucenjem jezika, deljenjem dobra i zla, mi se dopunjujemo. Takva integracija odgovara modernom svetu, a Jugosloveni su za to spremni – rekao je Šuput.

Rot Blum, predstavnik Opštine Baden, pozvala je sve naše asocijacije u kantonu Argau na saradnju u vezi sa školovanjem mladih i rešavanju svih životnih i ljudskih problema.
Vec 18. novembra u ime dvosmerne integracije dr Radovan Milovanovic, generalni konzul, predložio je skup „mešanih brakova“, koji ce se održati u diskoteci „Grodonija“ u Rimlangu kraj Ciriha.
Milovanovic je obavestio skup da ce 1. i 2. oktobra prof. dr Jovan Maric, autor knjige „Kakvi smo mi to Srbi“, održati nekoliko predavanja.