Srbe vraćaju sa “češke rute”!

Putevi preko Mađarske, Austrije ili Italije, zbog višegodišnje izbegličke krize i migranata sa Bliskog istoka, sada se mnogo pomnije kontrolišu, a iznenadne kontrole, na “do juče” potpuno otvorenim šengenskim granicama sada su više pravilo nego izuzetak. Zato se “ilegalci” ili oni koji to nameravaju da postanu (trude da pečatom u pasošu ne bude evidentiran datum dolaska u Nemačku), odlučuju da neprimećeni uđu iz pravca Češke, a pri tom koriste i razne vrste prevoza – od kombija i linijskih autobusa pa do privatnih automobila. Na njihovu nesreću taj trend je u oči upao i nemačkoj policiji.

– Shvatili smo da je “balkanska ruta” promenila pravac, pa smo u skladu sa tim primenili odgovarajuće mere – kazao je za nemačke medije Jorg Radek, predsednik policijskog sindikata Državne policije.

– Granični pojas i sve puteve koji od Češke vode prema Nemačkoj mnogo češće kontrolišemo zbog povećanog rizika dolaska ilegalnih migranata iz pravca te države – dodao je Radek.
Državna policija i carina posebno u viziru imaju auto-put broj 17 koji od Praga vodi prema Drezdenu, a kontrole gotovo svakodnevno “urode plodom”. Najnoviji slučaj zabeležila je tako, pre nekoliko dana nemačka državna policija u gradu Kemnicu.

Koristio 10 identiteta

U mestu Bad Šandau nemačka policija na auto-putu broj 17, tokom “dubinske kontrole” granice sa Češkom, u jednom linijskom autobusu, otkrila je 29-godišnjeg Srbina kojem je u Nemačku već zabranjen ulazak i boravak, a koristio je 10 različitih identiteta, pa je posle prijave proteran u Češku.

Naime, zaustavljena su dva automobila sa srpskim registarskim tablicama, a pored dva vozača iz Srbije u vozilima se nalazilo još 12 osoba, takođe državljana Srbije (pet muškaraca, četiri žene i troje dece). Proverom dokumenata jednog od dvojice vozača odmah je utvrđeno da u Nemačkoj već ima otvoren policijski dosije i da se vodi kao “šleper” (švercer ljudi) što je bio znak za uzbunu da se pomnije pregledaju i ispitaju svi drugi Srbi koji su zatečeni u dva pomenuta vozila. Svi oni su, prema izveštaju policije u koji su “Vesti” imale uvid, davali neodređene i verovatno lažne izjave o tome gde su se zaputili, kojim su povodom u Nemačku stigli, te koliko vremena uopšte nameravaju da ostanu. Zbog toga im je pravo na putovanje u Nemačku ukinuto i oni su po kratkom postupku vraćeni u Češku.

Kako smo pre neki dan objavili, takve “sreće” nisu bili dvojica Srba, zatečena u jednom linijskom autobusu, za koje se u saopštenju navodi da su stari 24 i 32 godine. Mlađi od njih dvojice tom se prilikom koristio lažnom ličnom kartom Republike Hrvatske, a starijem je to bio drugi pokušaj u samo nekoliko dana da se dokopa Nemačke iz pravca Češke. Za njih proterivanje u državu iz koje su došli nije više dolazilo u obzir već su dospeli u pritvor odakle će biti proterani direktno u Srbiju.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.