Sporazum Srbije i Kanade o socijalnoj sigurnosti

U Beogradu je potpisan Sporazum o socijalnoj sigurnosti između Srbije i Kanade. Ovim sporazumom se neposredno uređuje ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja za više od 100.000 građana srpskog porekla koji žive i rade u Kanadi.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike, Jovan Krkobabić, i ambasador Kanade, Roman Vaščuk, potpisali su u Beogradu Sporazum o socijalnoj sigurnosti.

Sporazumom se neposredno uređuje ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja preko 100.000 građana srpskog porekla koji, prema raspoloživim podacima, žive i rade u Kanadi, navodi se u saopštenju Kabineta ministra Krkobabića.

Istaknuto je da će taj dokument biti po hitnom postupku upućen na ratifikaciju u Skupštinu Srbije, kao i da se njegova ratifikacija očekuje i u kanadskom parlamentu.

Sporazum o socijalnoj sigurnosti Srbije i Kanade reguliše prava korisnika ove dve zemlje, kao i ona za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti. Dodaje se da usaglašeni Sporazum sadrži i odredbe koje će omogućiti osiguranicima i korisnicima prava potpuniju zaštitu u oblasti penzijskog osiguranja, a pruža i mogućnost sabiranja perioda osiguranja navršenih u obe države radi ostvarivanja prava na penziju i druga davanja.

Sporazumom se otvara prostor i za neposrednu isplatu stečenih davanja korisniku koji je to pravo ostvario u mestu njegovog prebivališta penzije i drugih prava, što znači da će, ako su prava ostvarena u Kanadi, isplata moći da se obavi i u Srbiji.

Srbija primenjuje sporazume o socijalnom osiguranju sa 27 država, od kojih su većina članice Evropske Unije, u kojima živi i radi veliki broj građana iz Srbije.

Krkobabić je rekao da su takvi sporazumi u poslednje dve godine zaključeni sa Slovenijom, Turskom, Kiprom, Švajcarskom, Belgijom, Slovačkom, Austrijom, Bugarskom i dodao da se očekuje zaključivanje sporazuma s Rumunijom, Rusijom i Ukrajinom, Francuskom i Mađarskom.

Prema ministrovim rečima, pokrenuta je i inicijativa za zaključivanjem sporazuma s Australijom, Novim Zelandom i Sjedinjenim Američkim Državama

Sporazum o socijalnoj sigurnosti Srbije i Kanade
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike, dr Jovan Krkobabić, potpisao je danas s ambasadorom Kanade u Srbiji, njegovom ekselencijom Romanom Vaščukom, Sporazum o socijalnoj sigurnosti kao i Administrativni sporazum za njegovo sprovođenje.
Ovo je jedan od najznačajnijih sporazuma koji je Srbija potpisala u poslednjih nekoliko godina. Njime se neposredno uređuje ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja preko 100.000 građana srpskog porekla, koji prema raspoloživim podacima, žive i rade u Kanadi. Sporazum reguliše prava korisnika ove dve zemlje, kao i ona za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti. Usaglašeni Sporazum sadrži i odredbe koje će omogućiti osiguranicima i korisnicima prava potpuniju zaštitu u oblasti penzijskog osiguranja.

Sporazum će pružiti mogućnost sabiranja perioda osiguranja navršenih u obe države ugovornice, radi ostvarivanja prava na penziju i druga davanja. To konretno znači da neko ko, recimo, ima ostvarenih deset godina radnog staža u Srbiji i isto toliko u Kanadi – a po postojećim uslovima u obe države, on pravo na penziju sada ne bi mogao da ostvari – ovaj sporazum će mu tu šansu pružiti, da sabiranjem tih godina ostvari pravo na penziju.
Sporazumom se takođe otvara prostor i za neposrednu isplatu stečenih davanja korisniku koji je to pravo ostvario u mestu njegovog prebivališta penzije i drugih prava. Ako su ona dakle ostvarena u Kanadi ovim Sporazumom ispata će moći da se obavi i u Srbiji.
– U poslednje dve godine zaključeni su sporazumi sa Slovenijom, Turskom, Kiprom, Švajcarskom, Belgijom, Slovačkom, Austrijom, Bugarskom a u narednim mesecima očekujemo zaključivanje sporazuma sa Rumunijom, Rusijom i Ukrajinom, Francuskom i Mađarskom – rekao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike, dr Jovan Krkobabić.
– Pokrenute su i inicijative za zaključivanjem sporazuma s Australijom, Novim Zelandom i Sjedinjenim Američkim Državama. Zaključivanjem sporazuma s ovim državama, uz već postojeće sporazume, ostvarila bi se zaštita u oblasti socijalnog osiguranja za najveći broj naših građana koji žive i rade u inostranstvu – naglasio je Krkobabić.

Potpisivanju Sporazuma prethodio je neposredan i srdačan razgovor s ambasadorom Kanade u Srbiji gospodinom Romanom Vaščukom, u kome je naglašeno tradicionalno prijateljstvo i razumevanje Srbije i Kanade. Takođe zajednički je konstatovano da postoji dovoljan prostor za još širu i čvršću ekonomsku saradnju, naročito u istraživanju i eksploataciji rudnog bogatstva.
Kako bi ovaj Sporazum stupio na snagu biće, po hitnom postupku, upućen na ratifikaciju u Skupštinu Srbije, dok se njegova ratifikacija očekuje i u kanadskom Parlamentu.
Srbija inače primenjuje sporazume o socijalnom osiguranju sa 27 država, od kojih su većina članice Evropske Unije, u kojima živi i radi veliki broj naših građana.

http://www.minrzs.gov.rs/sektor-za-pio-sporazumi.php