Spomen prvoj i poslednjoj žrtvi Velikog rata

U zdanju Skupštine grada ,spoju starog i novog, okupili su se predstavnici srpske zajednice, njihovi kanadski prijatelji i deo diplomatskog kora da prisustvuju svečanom otvaranju spomen ploče sa imenima prvog i poslednjeg vojnika koji su ,na strani saveznika, poginuli tokom tog krvavog rata.

Srpski vojnik Dušan Đonović poginuo je 28. jula 1914.i u istoriji ostao upisan kao prva žrtva rata a kanadski vojnik Džordž Lorens Prajs ( George Lawrence Price) stradao je u Belgiji od nemačkog snajpera samo dva minuta pre sklapanja mira, 11. novembra 1918.

Gradonačelnik Otave, Džim Votson (Jim Watson) je na otvaranju zahvalio Ambasadi Srbije na inicijativi da se oda počast prvoj i poslednjoj žrtvi rata jer, kako je rekao, oni povezuju naše narode i svedoče o savezništvu Srbije i Kanade.

Ambasador Srbije u Kanadi, Mihailo Papazoglu je u svom obraćanju podsetio na ogromne žrtve koje je Srbija imala tokom tog rata ali i na kanadske medicinske misije koje su pratile srpsku vojsku sve do proboja na solunskom frontu.

„Otvaranje ove ploče puno znači za naše ljude koji žive u Kanadi i za oko pet hiljada Srba koji žive u Otavi. To je ohrabrenje ali i podsećanje da smo u oba svetska rata bili saveznici. Kad se istorija piše bitno je da smo bili na istoj strani u značajnim i teškim trenucima za obe države i oba naroda", rekao je Mihailo Papazoglu, ambasador Srbije u Kanadi.

Spomen pliča će trajno biti postavljena u centralnom holu Skupštine grada Otave kojim nedeljno prođe i do 37 hiljada ljudi.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.