Špijuniranje, hakovanje i zastrašivanje: Otkriveno devetogodišnje proganjanje tužiteljke Međenarodnog krivičnog suda od strane Mosada

spijuniranje,-hakovanje-i-zastrasivanje:-otkriveno-devetogodisnje-proganjanje-tuziteljke-medjenarodnog-krivicnog-suda-od-strane-mosada
Špijuniranje, hakovanje i zastrašivanje: Otkriveno devetogodišnje proganjanje tužiteljke Međenarodnog krivičnog suda od strane Mosada

Bivši šef Mosada, izraelske spoljne obaveštajne agencije, navodno je pretio glavnoj tužuteljki Međunarodnog krivičnog suda (MKS), na nizu tajno održanih sastanaka, i pokušavao da izvrši pritisak na nju, da odustane od istrage o ratnim zločinima u Pojasu Gaze.

Kako Gardijan otkriva, tajni kontakti Josia Koena sa tadašnjom tužiteljkom MKS-a, Fatuom Bensudom, bili su održavani godinama unazad. A njima je prethodila odluka tužiteljke da otvori zvaničnu istragu o navodnim ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti na okupiranim palestinskim teritorijama.

Istraga je pokrenuta 2021. godine, a kulminirala je prošle nedelje kada je Bensoudin naslednik Karim Kan, objavio da traži nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. To se traži zbog njegovog upravljanja ratom u Gazi.

Odluka tužioca da podnese zahtev za izdavanje naloga za hapšenje Netanjahua, njegovog ministra odbrane Joava Galanta, zajedno sa trojicom lidera Hamasa, potez je kojeg se izraelski vojni i politički establišment dugo plašio.

Koenovo lično učešće u operaciji protiv Međunarodnog krivičnog suda dogodilo se kada je bio direktor Mosada. Njegove aktivnosti su odobrene na visokom nivou i opravdane na osnovu toga što je sud predstavljao pretnju krivičnim gonjenjem vojnog osoblja, rekao je visoki izraelski zvaničnik.

Drugi izraelski izvor, informisan o operaciji koja se duže vreme vrši protiv Bensoude, rekao je da je cilj Mosada bio da kompromituje tužiteljku ili da je privoli da sarađuje i postupa po zahtevima Izraela.

Treći izvor upoznat sa operacijom rekao je da je Koen delovao kao Netanjahuov „nezvanični glasnik”.

Koen, koji je u to vreme bio jedan od najbližih Netanijahuovih saveznika i koji se pojavljuje kao politička snaga u Izraelu, lično je predvodio učešće Mosada u skoro decenijskoj kampanji zemlje protiv suda.

Četiri izvora su potvrdila da je Bensouda obavestila malu grupu visokih zvaničnika MKS-a o Koenovim pokušajima da je utiče na istragu, jer je bio zabrinut zbog sve upornije i opasnije prirode pretnji.

Tri od tih četiri izvora kažu da su bili upoznati sa tim da je Koen u nekoliko navrata vršio pritisak na sud da ne nastavi krivičnu istragu o palestinskom slučaju.

Prema izjavama zvaničnika MKS-a, tužiteljki je navodno rečeno: „Trebalo bi da nam pomogneš, a nama dozvoli da se brinemo o tebi. Verujemo da ne želiš da se petljaš sa stvarima koje bi mogle da ugroze tvoju bezbednost ili bezbednost tvoje porodice“.

Jedna osoba obaveštena o Koenovim aktivnostima protiv Bensoude, rekla je da je u pitanju bilo nešto kao „uhođenje“.

Mosad se takođe veoma zainteresovao za članove Bensoudine porodice i dobio transkripte tajnih snimaka njenog muža, prema informacijama dva izvora sa direktnim saznanjem o situaciji.

Izraelski zvaničnici su potom pokušali da iskoriste materijal da diskredituju tužiteljku.

Otkrića o Koenovoj operaciji deo su predstojeće istrage Gardijana, izraelsko-palestinske publikacije +972 Magazina i izdanja na hebrejskom jeziku Local Call, i otkrivaju da je više izraelskih obaveštajnih agencija vodilo tajni „rat“ protiv MKS-a skoro čitavu godinu.

Portparol kabineta izraelskog premijera rekao je za Gardijan „Pitanja koja su nam prosleđena prepuna su lažnih i neosnovanih optužbi koje imaju za cilj da naškode državi Izrael.“

Koen nije odgovorio na zahtev za komentar. Bensouda je odbila da komentariše.

Post Views: 66

Originalni tekst