„Radio Beograd i radio amateri zajedno u novi vek”

„radio-beograd-i-radio-amateri-zajedno-u-novi-vek”
„Radio Beograd i radio amateri zajedno u novi vek”

Prvog oktobra 1924. godine počelo je emitovanje programa stanice „Beograd-Rakovica”. Tako je počeo život večno mladog Radio Beograda kojeg i posle toliko godina prepoznajemo po različitim kvalitetnim programima, zanimljivim emisijama i istaknutim autorima. Tokom deset decenija postojanja i uspešnog rada, najstarija medijska kuća u nas, postala je nacionalni hram informisanja, kulture, nauke, umetnosti, sporta, muzike, zabave, humora…

U oktobru ove godine Radio Beograd će proslaviti vek uspešnog rada i postojanja. To je bio razlog da se grupa radio amatera, na čelu sa Dušanom Ćehom i Sinišom Radulovićem, obrati direktoru Radio Beograda, Milanu Nediću, sa željom da na poseban način, učestvuje u obeležavanju i proslavi jubileja s obzirom na to da je reč o zajedničkom jubileju. Naime, i srpski radio amateri slave 100 godina  uspešnog postojanja ovog izuzetno važnog hobija. Iz tog razloga odlučili su da Beogradski radio-amaterski klub YU1ANO koristi posebne jubilarne pozivne znakove YT100RB i YU1924RB i dodeljuje diplomu za održane amaterske radio-veze sa jubilarnim pozivnim znacima.

Za uzvrat, Radio Beograd je okupio ekipu svojih poslenika koja je realizovala projekat pod nazivom „Radio Beograd i radio amateri zajedno – Korak u novi vek” sačinjen od priča u kojima se pre svega promoviše ovaj hobi i pojašnjava značaj radio amaterizma u Srbiji. Radio amateri Snežana Batrićević, Stanislava Kozakijević, Luka Jovanović, Siniša Radulović, Dušan Ćeha i Ivan Mastilović, govorili su pred mikrofonima Radio Beograda o svojim uspesima, ali i počecima, zatim o načinima ostvarivanja veza sa udaljenim kolegama i koleginicama u svetu, katastrofama i ratovima koji su nam se dešavali a u kojima je njihova uloga bila neprocenjiva. Trudili su se sagovornici autora projekta, Dejana Grujića, novinara Radio Beograda 202 da motivišu slušaoce da se jave, učlane u neki od brojnih radio klubova i na taj način i sami jednog dana postanu radio-amateri.

Priče radio amatera možete slušati svake nedelje, od 2. juna, u emisiji „Ustanak” na Dvestadvojci oko 9 sati i 10 minuta, sve do 1. oktobra kada je tačno 100 godina postojanja Radio Beograda.  Autorski tim su osim Dejana Grujića, činili i tonski snimatelj Dejan Juhas, muzički urednik Snežana Grujić i producent Milan Stoiljković. Projekat „Radio Beograd i radio amateri – Korak u novi vek” – ima 18 tonskih segmenata u kojima po tri radio amatera odgovaraju na pitanja kojima se radio amaterizam afirmiše i prepoznaje kao dragocena delatnost u službi svih građana Srbije ali i čuju priče o iskustvima tokom teških vremena za građane kada su radio amateri bili jedina moguća veza sa izgubljenim zavičajem, rođacima i prijateljima.

Podsetimo da od ove godine Radio Beograd na svojim talasima ponosno nosi Sretenjski orden prvog stepena ali i ističe na svojim pošiljkama poštanske marke autora Jakše Vlahovića na kojima su motivi zgrade smeštene na adresi Hilandarska 2, Beograd.

Programe Radio Beograda možete slušati putem mreže FM predajnika širom Srbije, kao i preko DAB + mreže, ali i televizijskog zemljaskog digitalnog signala podržanog DVBT-2 tehnologijom, zatim na televizijskom prijemniku kablovskog provajdera Telekom Srbija, pa preko internet portala rts.srb ili rts.rs kao i preko aplikacija RTS Zvuk i RTS Planeta.

Očekuje se da i slušaoci putem broja +381640 202 202 preko SMS ili Vajber poruka šalju svoje komentare mišljenja i sugestije u vezi sa projektom „Radio Beograd i radio amateri – Korak u novi vek”.  Podsećamo, prva priča je na programu Radio Beograda 202 u nedelju, 2. juna u 9 sati i deset minuta.

Detaljnije