Specijalna povelja Marku Lopušini

Na štandu jednog od najboljih izdavača u zemlji novosadskog „Prometeja“ četvrtoga dana Međunardonog sajma knjiga upriličena je svečana dodela priznanja za pisca Marka Lopušinu iz Beograda. Izdavačka kuća „Prometej“, izdavačka kuća „Europress“ i udruženje „Koreni“ dodelili su Marku Lopušini nagradu za dostignuća u književnosti, novinarstvu i istraživanju dijaspore.

O autoru osam knjiga o Srbima u rasejanju, objavljenih kod ovih izdavača govorili su Zoran Kolundžija, Radomir Čubranović i Miša Ćirić.

„Decenije svog neprekidnog rada u novinarstvu Marko Lopušina je posvetio istraživanju seoba Srba i života srpskog naroda u rasejanju. Rezultate ove patriotske misije već vidimo, to su dela pred nama, a u pripremi su još dve knjige o Srbima u Austriji i Srbima u Berlinu. Kako je reč o dostignuću koje je jako vredna za našu kulture sećanja odlučili smo da autora i nagradimo“, rekao je Zoran Kolundžija, glavni predlagač ove nagrade.

Lopušina je svoju prvu knjigu o srpskom rasejanju „Svi Srbi sveta“ objavio pre četvrtk veka. Od tada je obišao 45 zemalja sveta u potrazi za našim narodom i pokušao da opiše njihove životne sudbine i rad u tuđini.

„Marko Lopušina je kao novinar nagrađivan Zlatnim prstenom UNS-a, kao istraživač dijaspore dobio je Orden Vuk Karadžić, a kao pisac proglašen je za najboljeg publicistu u Srbiji. Ova Specijalna Povelja mu se dodelju za sve tri oblasti njegovog delovanja, a posebno za istorijski prilaz i opis srpske dijaspore“, rekao je između ostalog Radomir Čubranović.

Na deodeli ovog priznanja pristuni su bili prijatelji knjige, predstavnici ministarstava Vlade Srbije, predstavnik Srpske pravoslavne crkve, ugledne ličnosti iz rasejanja i članovi porodice.

„Nagradu prihvatam kao priznanje za moj misionarski rad i napor da, kako je to rekao Vuk Karadžić: „Srbi svi i svugde“, okupim naš narod na ovom svetu, makar u knjigama. Svima hvala, posebno mojim izdvačima, i Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, kao suizdavaču na podršci“, rekao je na kraju svečanosti dr Marko Lopušina.

Original Article

(Visited 3 times, 1 visits today)