“SOP” DOKAZAO DA JE NAJBOLJI ČOVEKOV PRIJATELJ

UZ VELIKI TRUD I NAPOR OBNOVLJENA  STARA SRPSKA RASA SOP

Srpski Odbrambeni Pas (SOP) nastao je 1981 godine ukrštanjem pastirkih pasa, takozvanih tornjaka  i vukova. U kasnijem periodu mešanci vuka i pastirskog psa pareni su sa rotvajlerom. Druga strana ovog odgoja dobijena je parenjem vuka i napuljskog mastifa. Kasnije je u odgoj ubačen američki staford terijer. Genetska osnova Srpskog Odbrambenog Psa dobijena je na kraju spajanjem četiri rase pasa, pastirski pas, rotvajler, napuljski mastIf i američki staford terijer i vuk. Približne podatke genetike mogli bi podeliti na 5% vučijih gena, 5% gena američkog staford terijera i po oko 30% gena pastirskog psa, rotvajlera i napuljskog mastifa.

Srpski Odbrambeni Pas
Srpski Odbrambeni Pas

Da podsetimo, proces ukrštanja započet je osamdesetih godina a nakon deset godina dobijeno je sto pasa rase SOP-a sa učvršćenim karakteristikama i morfološkim osobinama tako da 1991 godinu možemo smatrati godinom nastanka rase Srpski Odbrambeni Pas.

Srpski Odbrambeni Pas
Srpski Odbrambeni Pas

Odgajivači kažu da ideja nije bila napraviti novu rasu pasa nego rekonstruisati jednu staru vrstu srpskog psa koja je izumrla. Po podacima koji su pronađeni u stočarskim krajevima, na  planinama Centralne Srbije i Bosne i Hercegovine smatra se da su psi stare srpske rase  vidjeni zadnji put izmedju 1953 i 1960 godine.

Srpski Odbrambeni Pas
Srpski Odbrambeni Pas

Srpsog Odbrambenog Psa karakteriše izuzetna hrabrost a nenadmašiv je u čuvanju teritorije i osoba, jednom rečju spreman je da žrtvuje i zivot. SOP ima veoma mirnu narav, nepoverljiv je prema novim licima, nepodmitljiv,  a u odbrambenim situacijama deluje brzo i odlučno. Svojom pojavom ovaj pas uliva strahopoštovanje i odvratiće svakoga ko ima lose namere prema njegovom vlasniku ili teritoriji koju čuva. Istovremeno je idealan porodnični pas i veoma tolerantan prema deci, požrtvovan, spreman da zaštiti i odbrani i veoma poslušan. Jedan zdrav pas, prilagodljiv svim vremenskim uslovima i otporan na mnoge boleti.

kruna-2

Uzmimo za primer, ako se desi provokacija Srpski Odbrambeni Pas upozorava režanjem a zatim reagije jakim lavežom. SOP ulazi u sukob sa napadačem jedino da bi zaštitio vlasnika ili teritoriju koju čuva.

kruna-10

Za stvaranje rase SOP zaslužan je gospodin Nenad Gavrilović, travar, vidar i veliki humanista koji je uspeo srpskom narodu da vrati jednu izumrlu rasu pasa i bez ičije pomoći, uloživši veliki trud i znanje, uspeo da kroz deset godina povrati ogromno nasleđe koje je bilo izgubljeno. Njegova odgajivačnica “Od Cara Dušana” ima impresivan broj primeraka rase u  svom vlasništvu i suvlasništvu, a veliku energiju i entuzijazam ulažu i Goran Bojičić I Stanislav Cirh koji po savetima Nenada Gavrilovića pravilno i dosledno biraju najbolje jedinke i ulažu ogroman potencijal. 

kruna-85-meseci
Srpski Odbrambeni Pas

 

za STV S.L

 

posetite kategoriju sport na stranici http://srpskatelevizija.com/category/sport/