Sofija (22) od 17. godine živi u Velikoj Britaniji: Ako se ikada vratim u Suboticu, to bi bilo protiv moje želje

Sofija (22) od 17. godine živi u Velikoj Britaniji: Ako se ikada vratim u Suboticu, to bi bilo protiv moje želje 1Sofija Ninković, foto: privatna arhiva

Nekadašnja Subotičanka, Sofija Ninković, ima 22. godine, živi u Velikoj Britaniji i studira političku ekonomiju. Iz Subotice je otišla kada je imala 17 godina, nakon završenog drugog razreda srednje škole. Ona kaže za Danas da ne želi da se vrati u svoj rodni grad, ali da joj ipak neke stvari baš nedostaju.

Kako navodi, otišla je, jer je imala mogućnost da aplicira za stipendiju, za školu u Engleskoj, a ovakva prilika joj se pružila u isto vreme kada su njeni roditelji imali mogućnosti da joj priušte ostatak neophodnih troškova koje školovanje u inostranstvu nosi sa sobom.

“Oduvek sam htela da se preselim u inostranstvo, makar samo tokom studija, i tada mi se pružila idealna prilika da tu želju i ostvarim“, priča Sofija.

Prema njenim rečima, u to vreme su počeli da se formiraju i neki njeni politički stavovi koji su se dosta razlikovali od stavova njenih vršnjaka, jer je bila, kako kaže, mnogo liberalnija od ostalih.

Kao i većini mladih, početak u inostranstvu nije bio jednostavan jer joj je u početku bilo teško da se privikne na njihov stil života i bilo joj je teško da se uklopi.

“Nisam imala mnogo prijatelja, hrana je bila drugačija, moj stil komunikacije je bio mnogo oštriji i direktniji, što nije slučaj u Velikoj Britaniji. Vremenom se to promenilo, posebno kada sam našla grupu prijatellja koji su me naučili nekim njihovim tradicijama, i sada se baš osećam kod kuće u Velikoj Britaniji“, objašnjava Sofija.

Dodaje da je u međuvremenu zavolela i neke njihove običaje, kuhinju i muzičku scenu.

„Ne bih mogla da zamislim da se selim bilo gde drugde. Studentkinja sam, mada pri kraju studija i trenutno tražim posao u struci“, napominje Sofija.

Sofija (22) od 17. godine živi u Velikoj Britaniji: Ako se ikada vratim u Suboticu, to bi bilo protiv moje želje 2
Sofija Ninković, foto: privatna arhiva

Ona kaže da ne bi volela da se vrati u Suboticu.

“Ako se to ikada desi, to bi bilo protiv moje želje, tipa iz finansijske potrebe ili u slučaju da se neko u porodici razboli. Ja sam prosto izgradila svoj život ovde i privikavanje na Srbiju ponovo mi ne bi prijalo“, ocenjuje Sofija.

Međutim, kako kaže, primećuje da se mnoge stvari menjaju u Subotici.

„Svaki put kad se vratim, vidim neke nove stvari. Na primer, nisam znala da u Subotici postoji onlajn dostava. Ponekad primetim kako se mladi drugačije, ekscentričnije oblače, iako mi je pre šest – sedam godina zbog toga uvek neko nešto dobacivao na ulici“, priča Sofija.

Dodaje da se mnoge stvari menjaju i da još uvek ne može dati definitivan odgovor kada su u pitanju njeni budući planovi.

Uprkos odlučnosti da ne želi da se vrati u Suboticu, ipak joj nekoliko stvari baš nedostaje.

„Najviše porodica i komfor koji osećam kad sam sa njima. Nedostaju mi kafići i bašte, jer ta kultura ispijanja kafe baš i ne postoji ovde. Nedostaje mi arhitektura, jer je subotički centar baš lep, posebno leti. I, naravno, nedostaje mi naša kuhinja jer se uvek najlepše najedem kod kuće“, kaže Sofija.

Smatra da njen život ovde izgleda mnogo bolje, i da je srećnija.

„Više mi se sviđa mentalitet, veći je grad pa su i veće šanse da čovek čuje nešto novo, neku novu perspektivu i da ima drugačiji pogled na svet“, ocenjuje Sofija.

Pored toga, navodi, kultura se, takođe, mnogo razlikuje.

„Ljudi su malo hladniji i nemaju tu slobodu da ti postavljaju neka privatna pitanja, što meni baš prija. Sem toga, postoje prilike za mene i moju struku u sektorima koji nisu toliko razvijeni u Srbiji“, smatra Sofija.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Još vesti iz ovog gradaOriginal Article