SNO u Austriji

U BECU PREDSTAVLJENA SRPSKA NARODNA ODBRANA
KRAJ SVAKOJ REZIMSKOJ ZLOUPOTREBI SRBA

Nedavno u Becu osnovana SRPSKA NARODNA ODBRANA (SNO) predstavila se u petak uvece u prostorijama beckog kluba „Ravnogorac“.

SNO u Austriji osnovana je 16. aprila na inicijativu PETRA TANASIJEVICA, a prvi tu ideju podrzao je PETAR MILATOVIC OSTROSKI, vodja „SRPSKOG NACIONALNOG PREPORODA“ i „GLASA SRBA“.

„Toj inicijativi pridruzilo se jos mnogo Srba koji su odmah shvatili da je rec o izuzetno znacajnoj nacionalnoj organizaciji, jer bio je red da se ovde u Austriji jednom i konacno stane stane na put svakoj rezimskoj zloupotrebi Srba“ – istakao je portparol SNO gospodin BOJAN VOJINOVIC.

On je ukazao da je iz reda brojnih patriotskih Srba formiran Inicijativni odbor za stvaranje SNO.

Za predsednika izabran je jednoglasno PETAR MILATOVIC OSTROSKI, za zamenika predsednika PETAR TANASIJEVIC, za sekretara ZIVORAD BLAGOJEVIC.

Prema recima Vojinovica Inicijativni odbor trenutno rdai na stvaranju ostalih tela SNO.

„SNO je najstarija srpska nacionalna organizacija svih Srba u iseljenistvu i kao takva postoji preko 90 godina u SAD, Kanadi i u Australiji, a od 16. aprila i u Austriji. U svom Programu SNO NE PRIZNAJE NIKAKVU I NICIJU PODELU SRPSKE NACIJE I SRPSKE ETNICKE I ISTORIJSKE TERITORIJE I STOJI NA STANOVISTU DA JE BICE SRPSKE NACIJE DALEKO STARIJE OD SVAKE IDEOLOGIJE I OD SVAKE PARTIJE, sto znaci da je SNO nadstranacka, nacionalna organizacija svih Srba, bez obzira na stranacku pripadnost i politicko opredelenje“ – naglasio je OSTROSKI prestavljajuci SNO.

„SNO ce saradjivati sa svim srpskim organizacijama kojima je u prvom planu zastita vitalnih srpskih nacionalnih interesa. SNO ce sardjivati sa svim politickim strukturama na principu demokratskog uvazavanja. SNO nece saradjivati sa komunistickim, fasistickim i teroristickim organizacijama i pokretima“, dodao je on ukazujuci da je SNO i monarhistickog karaktera.
Saradnja, kako je istakao, planirana je i sa svim maticnim organizacijama u svetu, a pre svega u SAD i Kanadi!

_____________________

PO UZORU NA SAD

SNO, kako je podvukao Ostroski, planira da formira jedan „SRPSKI DOM“ u Becu, po uzoru na SAD i druge zemlje u kojima ovakve institucije vec duze vreme postoje.
Takodje, ova nova organizacija, nakon sto bude formirala „SRPSKI DOM“, namerava da osnuje odbore u svim austrijskim gradovima u kojima zive Srbi.

Novinari „Vesti“:
ZORAN MIRKOVIC i
ZELJKO TOMIC

Izvor:
„Vesti“, Frankfurt, nedelja 20. april 2003. strana 15

———————————————-

SRPSKA NARODNA ODBRANA (SNO) U AUSTRIJI
POMOC PROTERANIM SRBIMA

Nedavno osnovana Srpska narodna odbrana (SNO) u Austriji pokrenula je inicijativu za pomoc proteranim Srbima.

„Na inicijativu Radenka Tesica, uprava i clanstvo odlucili su da se Srbima iz administrativne Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kojima je kriminalno oteta licna imovina, pruzi adekvatna pomoc u ostvarivanju njihovih gradjanskih i imovinskih prava“, kaze se u saopstenju SNO.

Tim povodom predsednik SNO, knjizevnik PETAR MILATOVIC OSTROSKI, u izjavi za javnost istakao je da je ova vrsta pomoci moralna, patriotska i civilizacijska obaveza SNO i ta pomoc je u skladu sa svim vazecim medjunarodnim ugovorima i konvencijama koje su duzne da postruju sve strane. Ta pomoc, naglasio je Milatovic, bice na domacem i na medjunarodnom planu, ukljucujuci odgovarajuce sudske instance u Strasburu i Hagu.

Zamenik predsednika SNO u Austriji PETAR TANASIJEVIC, smatra da je konacno bio red da se ovoj bolnoj temi posveti duzna paznja, da se sa reci jednom predje na dela, jer Srbima je, istice on, dosta zabasurivanja krucijalnih problema.

Povodom ove odluke Upravć SNO u Austriji, sekretar ZIVORAD BLAGOJEVIC obavestava sve Srbe iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji zive u Austriji da se za pomoc u ostvarivanju njihovih gradjanskih i imovinskih prava mogu obratiti na telefonske brojeve uprave SNO:
(0699) 123 66 189
(0676) 75 56 435
(0699) 100 28 921
(0676) 32 59 776

Novinar:
ZORAN MIRKOVIC

Izvor:
„Vesti“, Frankfurt, subota 26. april 2003., strana 16

————————————————-

SNO U Austriji pokrenula inicijativu za realizaciju znacajnog projekta!

„SRPSKI DOM“ U BECU

-SRPSKA POPULACIJA U AUSTRIJSKOJ PRESTONICI MORA DA IMA SVOJE DOSTOJANSTVENO MESTO POD SUNCEM, kaze Petar Milatovic Ostroski.
– INSTITUCIJA CE NUDITI BESPLATNE ADVOKATSKE, PREVODILACKE, ADMINISTRATIVNE I MEDICINSKE USLUGE, A TU CE DELOVATI I SRPSKA SKOLA!

Na sednici centralne uprave Srpske narodne odbrane u Austriji, odrzanoj u utorak na Djurdjevdan u Becu, odluceno je da se podigne „SRPSKI DOM“ u austrijskoj prestonici!

Predlog da SNO u Austriji podigne „SRPSKI DOM“, nalik na one u Cikagu, Sidneju, Kanberi, Melburnu i Londonu, dao je predsednik SNO za Austriju PETAR MILATOVIC OSTROSKI. Njegova inicijativa je jednoglasno prihvacena.

Obrazlazuci svoj predlog za podizanje „SRPSKOG DOMA“ u Becu, MIlatovic – Ostroski je posebno naglasio „ISTORIJSKU NUZNOST stvaranja ovakve narodne institucije bas u austrijskoj prestonici, jer „brojna srpska populacija mora da ima svoje dostojanstveno mesto pod suncem, a ne da bude ciljna grupa za klanovske, stranacke, pa cak i kriminalne manipulacije, kao sto je to do sada bio sluca.“ Umesto svega toga, smatra Milatovic, SRBI SU ZASLUZILI DA IMAJU SVOJU NARODNU INSTITUCIJU U KOJOJ CE IMATI BESPLATNE ADVOKATSKE, PREVODILACKE, ADMINISTRATIVNE, PA CAK I MEDICINSKE USLUGE I U KOJOJ CE DELOVATI BESPLATNA SRPSKA SKOLA, u kojoj ce se predavati srpski jezik, istorija, geografija, muzicko obrazovanje, filozofija i veronauka.

Govoreci o opravdanosti ovakvog poduhvata, PETAR TANASIJEVIC, zamenik predsednika SNO u Austriji, izneo je niz brojnih primera zloupotrebe i instrumentalizacije u toku poslednjih nekoliko decenija i istakao je da ce ceo narod imati korist od realizacije ovog projekta, bez obzira na stranacku pripadnost i politicko opredelenje, „izuzim,ajuci pripadnike totalitarnih politickih organizacija“, jer svima njima, smatra on, “ nije mesto u civilizovanom svetu“.

Sekretar SNO ZIVORAD BLAGOJEVIC istakao je da ce masovnost oko „SRPSKOG DOMA“ BITI NEPRIKOSNOVENA CINJENICA, a to, naglasio je on, vec potvrdjuje iznenadjuce masovno uclanjivanje Srba iz cele Austrije u tek nedavno osnovanu SNO!

Novinar:
ZORAN MIRKOVIC

Izvor:
„Vesti“, 8. maja 2003., strana 14

_________________________________________________

IZVOD IZ PROGRAMA SRPSKE NARODNE ODBRANE (SNO)

1
Srpska narodna odbrana (u daljem tekstu SNO), kao najstarija srpska organizacija u celom svetu, koja kao takva postoji od 1908. godine u Otadzbini, SAD, Kanadi, Australiji i Evropi, je kulturna, prosvetna i narodna, nadstranacka organizacija svih Srba, ma gde ziveli, kojima je opsti narodni interes iznad svakog licnog, bez obzira na stranacku pripadnost i politicko opredelenje, izuzimajuci pripadnike totalitarnih pokreta ( komunistickih i fasistickih) i izuzimajuci pripadnike teroristickih organizacija, kojima, razume se, nema mesta u SNO!

2
SNO neodustajno stoji na stanovistu da je srpski narod jedan i nedeljiv, da je srpski jezik jedan i nedeljiv i ostajuci dosledni svojim nacelima iz 1908. godine, kada je osnovana u ondasnjoj Kraljevini Srbiji, SNO ne priznaje nikakvu i niciju podelu srpske nacije i srpske teritorije i, shodno svojim prvobitnim nacelima, SNO neodustajno stoji na stanovistu da je bice srpske nacije daleko starije od svake ideologije i od svake ideoloske utopije.

3
SNO neodustajno stoji na braniku principa istine, pravde, slobode, dostojanstva celog srpskog naroda i u ostvarivanju ovih ciljeva SNO koristi sva raspoloziva i dozvoljena civilizacijska sredstva koja su u skladu sa svim vazecim medjunarodnim ugovorima i konvencijama.

U Becu, na Djurdjevdan, 6. maja 2003. godine.

Predsednik SNO u Austriji,
Petar Milatovic Ostroski, knjizevnik; BEC

____________________________________________

KRATAK ISTORIJAT SRPSKE NARODNE ODBRANE (SNO)

Srpska narodna odbrana je osnovana 1908. godine u Kraljevini Srbiji. Osnivac je general BOZA JANKOVIC koji je bio i prvi predsednik SNO. Kasnije je predsednik SRPSKE NARODNE ODBRANE (SNO) bio slavni srpski vosjkovodja Vojvoda RADOMIR PUTNIK. Zatim je predsednik SNO bio slavni srpski pronalazac MIHAILO PUPIN. Posle njega predsednik SNO bio je Vojvoda ILIJA TRIFUNOVIC – BIRCANIN koji je bio na celu SNO do 1941. godine kada je SNO u otadzbini prestala sa radom posle sramne kapitulacije.

SRPSKA NARODNA ODBRANA (SNO) obnovljena je u SAD na Vidovdan 1941. godine na inicijativu slavnog srpskog knjizevnika i diplomate JOVANA DUCICA. Posle toga SNO je osnovana u Kanadi, Australiji, Nemackoj, Francuskoj, a od 16. aprila 2003. godine SNO postoji i u Austriji.

_______________________________________

SRPSKA NARODNA ODBRANA (SNO) u Austriji zvanicno je zavedena u registar organizacija kod nadleznih austrijskih vlasti 16. maja 2003. godine pod brojem X-9077 sa sledecom upravom:

1) Predsednik: PETAR MILATOVIC OSTROSKI, knjizevnik i novinar;
2) Potpredsednik: PETAR TANASIJEVIC, privrednik;
3) Sekretar: ZIVORAD BLAGOJEVIC, radnik
4) Zamenik sekretara: MIRJANA STANKOVIC, visa medicinska sestra (izabrana u centralnu upravu na osnovu kolektivnog uclanjenja organizacije „Glas Srba“ u SNO);
5) Blagajnik: BRANKO CEKOVIC, radnik (izabran u centralnu upravu na osnovu kolektivnog uclanjenja organizacije „Glasa Srba“ i „SRPSKOG NACIONALNOG PRPEORODA“ u SNO);
6) Zamenik blagajnika: MIROSLAV BUDIMIROVIC, elektricar (izabran u centralnu upravu na osnovu kolektivnog uclanjenja organizacije „Glasa Srba“ i „SRPSKOG NACIONALNOG PREPORODA“ u SNO.

_________________________________________________

Adresa SRPSKE NARODNE ODBRANE U AUSTRIJI:

SRPSKA NARODNA ODBRANA
SERBIAN NATIONAL DEFENSE
SERBISCHER VOLKS-UND KULTURSCHUTZ
Postfach 14
1205 Wien
Austria
Tel. (0699) 113 41 802
E-mail: sno@chello.at