Slikar naivac Mile Davidović ponovo izlaže u Parizu

Među 67 slikara čija će dela biti izložena, Davidović će biti jedini slikar sa prostora bivše Jugoslavije.

Zanimljiv je put prešao ovaj nesuđeni ekonomista, koji se, uprkos roditeljskoj želji da studira nešto “konkretno”, izborio za svoju ljubav-slikarstvo.

Radio je 12 godina u struci i jednog dana jednostavno rešio da se posveti samo slikama. Šest godina živeo je u Grčkoj, po povratku u Beograd napisao je knjigu Kako otići i snaći se u inostranstvu, i počeo da izlaže po većim evropskim gradovima, te je sada iza njega 400 izložbi u zemlji i svetu.

“Moji motivi su seoski, za razliku od zapadnoevropskih slikara koji rade gradsku naivu. Probao sam i ja tu urbanu tematiku, ali mi se nije dopala. U poslednjih par godina na mojim slikama se dešava mnogo neobičnosti pa ta naiva nije sasvim realistička već sa nekim prizvukom fantazije”, kaže Davidović za RTS.

Pored ulja na platnu slika i tehnikom ulje na staklu. To je jedna prilično retka tehnika, koristi je tek dvadesetak slikara iz celog sveta.

Mile Davidović je jedini slikar naivac koji je izlagao u Gran paleu, a i jedini naivac član Udruženja likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajna Srbije.

Biografija

Mile Davidović, građanin sveta, rođen je 18. novembra 1958. na prostorima nekadašnje Jugoslavije u neposrednoj blizini sela Hlebine svetski čuvenog po školi naivnog slikarstva (Generalić, Lacković, Kovačić, Večenaj…). Živeo je u Mostaru i Bijeljini (gde je završio osnovu i srednju ekonomsku školu) dok je u Beogradu završio Višu ekonomsku školu. U mladosti se bavio sportom, folklornim i modernim plesom a kasnije je radio kao šef marketinga u Filmskim novostima, snimatelj u televiziji SOS, dopisnik magazina Satelit TV iz Atine, gde je živeo šest godina.

Autor je prve video kasete o kompjuterima na prostorima bivše Jugoslavije kao i knjige Kako otići i snaći se u inostranstvu. Svoju ljubav prema umetnosti otkrio je za vreme studiranja ekonomije kada je i odlučio da počne da slika. Njegove slike su izlagane na oko 400 samostalnih i kolektivnih izložbi u blizu 50 zemalja na svih pet kontinenata i nalaze se u mnogim domaćim i inostranim galerijama kao i privatnim kolekcijama.

Na međunarodnim izložbama naivne umetnosti dobio je mnoga priznanja i nagrade. Član je Međunarodnog udruženja naivne umetnosti sa sedištem u Parizu. U maja 2011. postaje član ULUPUDS-a i dobija zvanje samostalnog umetnika kao prvi slikar naive kome je to uspelo.