Slavljenički koncerti za uživanje

slavljenicki-koncerti-za-uzivanje

Z. Mirković

ČUVARI TRADICIJE: KUD “Branko Radičević”

U godini u kojoj slavi 40. rođendan, kulturno-umetničko društvo (KUD) “Branko Radičević” iz Beča ima ispunjen kalendar.

Iako pripremaju svoje “slavljeničke” koncerte i događaje, stižu i da učestvuju na festivalima i da posete prijateljske klubove.

Umetnički rukovodilac “Radičevića” Bora Kapetanović kaže da je prvi deo sezone ispunio sva očekivanja, posebno glavni događaj prve polovine jubilarne godine, proslava jubileja, uz prijatelje i partnere.

– Sezona je do sada bila uspešna, a posle organizovanja proslave jubileja, ‘Radičević’ će 2. juna učestvovati na humanitarnoj manifestaciji, odnosno koncertu koji organizuje Srpski centar – rekao je Kapetanović.

Na zasluženi odmor igrači odlaze 20. juna, kako bi se odmorili, najčešće u matici, i napunili baterije za nastavak sezone od jeseni.

Na odmor će malo kasnije izvođački ansambl, ali zbog veoma lepog razloga – 21. juna putuju na sedmodnevni festival u Prevezu, u Grčkoj.

“Učešćem na tom festivalu završićemo ovu uspešnu polusezonu”, dodao je Kapetanović.

Posle dugog perioda, tokom kojeg su druženja prvo bila zabranjena, a onda ograničena, da bi zatim usledilo vreme u kojem su se svi bojažljivo vraćali “u normalu”, konačno je nastupilo vreme putovanja, sklapanja prijateljstava, igre.

Zato se i “Radičević” rado odaziva na pozive prijateljskih klubova, a jedan od njih svakako je i klub Jelek iz Italije.

“Boravili smo u prijateljskoj poseti klubu Jelek iz Italije. Saradnja naših klubova traje već sedam godina i radujemo se svaki put, posebno sada posle korone kada možemo da uzvratimo posetu”, rekao je Kapetanović.

Milićević se obraća članovima Saveza u Italiji

Najavio je da će KUD Jelek biti gost na završnom koncertu kojim se obeležava 40 godina postojanja “Radičevića”, 11. novembra.

“Bilo nam je jako ugodno u Italiju, program je bio organizovan pored kuća koje su pod zaštitom države, uz goste iz Srbije i druge klubove iz Saveza u Italiji”, rekao je Kapetanović.

“Radičević” je u Italiji učestvovao sa 60 članova, pripremnim ansamblom i roditeljima mladih igrača koji su se rado odazvali.

“Zbog obaveza koje smo imali, išli smo u manjem broju, ali smo boravak iskoristili da obiđemo Veronu… Naš ansambl je nastupio sa dve koreografije, Igre iz Užica i Igre iz Šumadije, da bi posle zvaničnog nastupa usledilo druženje svih učesnika, u prisustvu predstavnika lokalne zajednice”, rekao je Kapetanović.

Naveo je i da je čast svim učesnicima manifestacije ukazao ministar u Vladi Srbije zadužen za dijasporu Đorđe Milićević, i njegov savetnik Zoran Anđelković, koji su razgovarali sa predstavnicima Saveza Srba u Italiji i gostima, i izrazili zadovoljstvo što je taj savez posle četiri godine pregovora i konsultacija konačno uspostavljen kao jedan od najmlađih u srpskoj dijaspori.

Srdačan susret

Savez Srba u Italiji trenutno broji 13 udruženja i klubova.

“Ministar je predstavio svoje ciljeve koje želi da ostvari i najavio za četvrtak video-konferenciju sa predstavnicima dijaspore, uz poziv za učešće. Takođe, najavio je i veliki sabor dijaspore koji će se održati u Beogradu, u Palati Srbija, 1. i 2. jula ove godine i pozvao sve klubove da učestvuju u toj manifestaciji”, preneo je Kapetanović.

Svilen konac

Na Saboru narodne umetnosti Svilen konac, pored domaćina KUD Jelek iz Arzinjana i KUD “Branko Radičević” iz Beča, učestvovali su i KUD Prva Iskra iz Čovdina, SKSO Kruna iz Šija, KUD Mladost iz Lonigoa, ASC Vidovdan iz Meledoa, SKZ “Sveti Sava” iz Valdanja.

Predsednik Srpske zajednice u Arzinjanu i KUD Jelek Dejan Ilić posebno se zahvalio svim gostima na dolasku.

SUSRET U BEČU: Đorđe Milićević i Dejan Ilić

Visoki gosti

Priredbi su prisustvovali i generalni konzul Srbije u Trstu Ivana Stojiljković, predsednik Nacionalnog saveza Vlade Srbije Radiša Dragojević, potpredsednik Saveza Srba Dušan Aleksić, zamenik gradonačelnika Montorsa Vićentina, koji su ustupili vilu Da Porta za održavanje skupa, Analisa Zordan.

Detaljnije