Oživela srpska duša

ozivela-srpska-dusa

Vladan Milenković

PREDSTAVILI SE MALI: Deca u srpskoj nošnji

Kanton Tićino je ovog maja bio u znaku srpske trobojke, ali i srpske duše!

U dve manifestacije, Srbi iz ovog dela Švajcarske na najbolji način su predstavili svoju kulturu, tradiciju i običaje.

Najpre u Luganu kroz Dane srpske kulture – Desankine dane, posvećene slavnoj pesnikinji po kojoj Srpsko kulturno udruženje “Desanka Maksimović” iz Lugana i nose ime.

Svečano je bilo i sledećeg dana u Iranju gde je, u organizaciji Crkvene opštine Tićino i udruženja “Sveti Sava” i “Nemanjići”, u Iranju održan jubilarni – deseti Svetovasiljski sabor u čast Svetog Vasilija Ostroškog – zaštitnika ove parohije.

Radost mališana na priredbi

Srpski duh

– U Tićinu je na tren, u ova dva dana celodnevnog programa, oživeo srpski duh naših predaka! Puno mi je srce što smo mogli da ugostimo toliko naših sunarodnika, ali i dragih gostiju iz cele Švajcarske, kao i iz Srbije – priča Marija Miladinović, predsednik ovog udruženja.

Na 14. Danima srpske kulture sem domaćina učestvovali su učenici Dopunske škole sa učiteljicom Natašom Malešević, klub “Sveti Sava” iz Belincone, udruženje “Nemanjići Tićino”, fudbalski klub Drina…

Oni su se predstavili prigodnim folklornim programom, ali i recitacijama mališana koji i pored toga što odrastaju u Švajcarskoj ne žele da zaborave svoj maternji jezik, ko su i odakle su.

Srbi iz kantona Tićino posebno su ponosni na činjenicu da je prvi put na obe manifestacije bio prisutan i ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić.

Obraćajući se prisutnima ambasador se zahvalio srpskoj zajednici u kantonu Tićino na svim dosadašnjim aktivnostima srpskih klubova, ali i Srpske pravoslavne crkve i nastavnika dopunske nastave.

– Velika je pomoć srpske dijaspore otadžbini. Neizmerno vam hvala što se trudite da očuvate svoj identitet, srpski jezik i ćirilicu, pravoslavnu veru, vrednu kulturu, tradiciju i običaje. Istovremeno, vi u dijaspori ste naša važna spona sa zemljama gde živite i radite, a posebno sa Švajcarskom sa kojom Srbija ima dobre, stabilne, dinamične i raznovrsne bilateralne odnose – naglasio je ambasador Bradić.

Jelena Bakić, Roberto Badarko, Goran Bradić, Marija Miladinović i Vladimir Miletić

Ambasador je istakao da se Srbija za poslednjih desetak godina značajno promenila, postala stabilna i napredna država u svakom smislu, a da je u tome ogroman doprinos i srpske dijaspore.

Moralna podrška

– Naš celokupan napredak ne bi mogao da bude ostvaren bez vaše moralne i materijalne i svake druge podrške. Prema švajcarskim podacima godišnje se iz ove zemlje u Srbiju slije oko 400 miliona švajcarskih franaka, mada mislim da je ta suma i veća. Hvala vam na pomoći, ali još više bismo želeli kada bi naši građani investirali u Srbiju bilo sami, ili još bolje zajedno sa svojim švajcarskim partnerima i prijateljima. Prošle godine je Srbija imala 4,4 milijarde evra stranih direktnih investicija, što je više od bilo koje druge zemlje u regionu. Ali, iz dijaspore je u Srbiju upućeno više novca od ove pomenute sume. Dakle, svima nam je jasno koliko su ove finansijske “injekcije” bitne, baš kao što su nam važne srpska Dopunska škola, veronauka i verski obredi u našim hramovima i naravno sportske i kulturne manifestacije – naglasio je ambasador Bradić i zaključio da je zbog izazova sa kojima je zemlja suočeno više nego ikada potrebno jedinstvo i sloga.

Iznenađenje

Marija Miladinović, predsednica Srpskog kulturnog udruženja “Desanka Maksimović”, posebno ističe iznenađenje koje su članovi društva priredili svojoj najstarijoj članici, Dijani Jakovljević Marković.

– Naša Dana je već 27 godina aktivni član. Majka je troje dece, na koje je prenela ljubav prema folkloru i otadžbini. Ona je primer svima nama da gde ima ljubavi, tu ima napretka, sloge i istrajnosti. Hvala, Dijana, što nikad nisi odustala od svojih korena i nastavljaš da prenosiš i svojoj deci – kaže Marija Miladinović.

Dragi gosti

Radost srpske zajednice u kantonu Tićino dodatno su uveličali prijatelji koji su povodom dve velike manifestacije stigli iz Srbije: članovi Kulturnog centra “Radoje Domanović” iz Rače i udruženje Veliko kolo iz Novog Sada.

– Uverena sam da smo svi zajedno u najlepšem svetlu predstavili ne samo kantonu Tićino, već i celoj Švajcarskoj našu srpsku zajednicu – ističe predsednica SKU Marija Miladinović.

Detaljnije