SLAVA OKUPILA DIJASPORU

Asocijacija Srba Republike Srpske (ASRS) iz Pariza očigledno slovi kao opšti ljubimac, jer po tradiciji svako njihovo slavlje, a pogotovo njihovu i slavu RS – Svetog Stefana, proprate naši najviši zvaničnici. Tako su ovaj put, što se do sada nikad nije desilo, u salu braće Adamović, inače članove ASRS-a, stigli ambasador Srbije Predrag Simić sa suprugom Jasminkom, ambasadorka BiH Željana Zovko, savetnici u Ambasadi BiH Dragiša Škrelić i Vehid Hamidičević, potom poverenik dijaspore Mića Aleksić, potpredsednik Skupštine dijaspore Mladen Vuković, predsednik Zajednice srpskih udruženja Miloš Janković, predsednici Udruženja i klubova i drugi.

Gost iz Prištine

Među gostima, u društvu Živke iz Gnjilana i Leskovčanina Rada Mančića bila je i njihova „prija“ Mira Rajković, izbeglica iz Prištine, danas žiteljka Sokobanje.
– Došla sam da vidim unuku Laru, rođena je pre 11 dana. Mnogo lepa, a neka mi je zdrava! – još uvek uzbuđena rekla je baka Mira.

Sve je bilo svečarski. Ikone na zidu, sveća, tamjan, vino, a žito i pogaču spravila je i umesila Živka Mančić.
– Gospode, Isuse Hriste naš, blagoslovi ovaj hleb i ovo vino – govorio je mladi otac Slaviša, pozivao okupljene da se pomole za svu braću i sestre hrišćane i za sve prisutne,i sa domaćinom slave Slobodanom Skokom prelomio osvećeni kolač.

Mir i ljubav

Zaključujući svoju besedu, otac Slaviša je rekao:
– Neka u vama bude mir. U ime mira i ljubavi se ovde okupljamo. Slavite i dobro delajte, pokažite širinu i da možete da učite. Na Sv. Stefana su bacali kamenje, on je oprostio, opraštajte i vi.

A pre nego što je na red došla trpeza, u ime Zajednice srpskih udruženja u Francuskoj, predsednik Miloš Janković je predsednici ASRS-a Bojani Zagorac predao Zahvalnicu za dugogodišnji humanitrani rad, na šta se zasluženo slila bujica aplauza, a onda su kroz vedro raspoloženje reč uzele diplomate.

– Zadovoljstvo mi je da vidim pripadnike srpskog naroda iz BiH, da podelim s vama ovu slavu, čime jačamo jedinstvo. Ovde je došlo pola naše Ambasade, dakle, vidite koliko vas uvažavamo – rekla je ambasadorka BiH Željana Zovko.
Ambasador Simić je produžio.

– Želim Vam da se još mnogo godina ovako okupljate, da negujete našu tradiciju, da svima ova godina bude još bolja, da svi budemo bliže, a i da na ovakvim skupovima bude više mladih.