SKUPŠTINA UDRUŽENJA NAŠIH PISACA U ŠVAJCARSKOJ

U prostorijama Srpskog kulturnog društva u Dibendorfu, nedavno je održana godišnja skupština Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj, u atmosferi koja je odisala nekom posebnošću, kao i uvek kad su u pitanju skupovi majstora lepe reči.

Na skupštini su članovi Upravnog odbora i predsednik ponovo dobili poverenje da u idućoj godini vode književni brod.
Uvodno slovo i izveštaj o radu podneo je novi-stari predsednik mr Živko Marković, koji je istakao da su u prethodnoj godini realizovani postavljeni zadaci, ali i zacrtani novi.

Ostvarena je saradnja sa Nacionalnom bibliotekom Švajcarske u Bernu, kojoj se redovno dostavljaju novoizašle knjige članova udruženja, koje se vrlo brzo obrađuju i stavljaju na elektronsko izdanje kataloga.
– Uspostavljanje saradnje sa nacionalnom knjižnicom i redovno slanje novoizašlih knjiga naših članova je važno ne samo zbog javnog izlaganja književnog stvaralaštva srpskih pisaca u Švajcarskoj nego i zbog podizanja kulturnog nivoa srpske zajednice u celini- istakao je Marković.
Prema njegovim rečima upravnica Odeljenja za knjige na stranim jezicima bila je vidno iznenađena kada su joj predali 40 naslova knjiga i dva časopisa.

Dragoje novi član

– Moja prva pesma u Švajcarskoj bila je posvećena demonstracijama Srba u Ženevi protiv otimanja Kosova i Metohija i prosto sam osetio da mogu da pišem. To su prepoznale starije kolege i sada sam sa njima u jednom jatu – kaže Dragoje Regojević.

– Ono što je posebno obradovalo književnike je izdavanje godišnjaka književnih radova i pokrenuta saradnja sa piscima i književnim društvima iz rasejanja (SAD i Kanada), ali i sa književnim stvaraocima iz matice – naglasila je sekretar Latinka đorđević i obavestila članove da je prošle godine održano osam promocija književnih dela i da je uspostavljena saradnja sa Ministarstvom za dijasporu u Srbiji.
Učesnici skupa su bili jednoglasni da je i četiri godine posle osnivanja osnovni cilj afirmisanje književnog stvaralaštva na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Ovaj cilj će se ostvarivati izdavanjem godišnjeg zbornika književnih radova, saradnjom sa srpskim piscima i njihovim udruženjima u rasejanju, održavanjem književnih večeri u klubovima, dopunskim školama i organizovanjem zajedničkih tribina sa sličnim udruženjima i bibliotekama u zemlji domaćina.