Skola vere za sva pokolenja

U nedelju je u parohiji srpske pravoslavne crkve u Filingen – Šveningenu bio izuzetno svecan i radostan dan. Osveštano je zemljište i postavljen krst na mesto gde ce biti buduci novi hram, posvecen svetom arhangelu Mihailu.
Svetu arhijerejsku liturgiju i osveštanje crkve služio je vladika srednjoevropski Konstantin, zajedno sa više sveštenika eparhije. Treba zabeležiti da ce buduca crkva u Filingen – Šveningenu biti, posle Osnabrika, Diseldorfa, Himelstira, Hanovera, Berlina, Bilefelda, Minhena, Štutgarta, Vupertala, Ulma, Gepingena…, 18. srpski pravoslavni centar u Nemackoj u vlasništvu naše Crkve. Tim povodom vladika Konstantin je rekao:
– Ova parohija danas je posebno radosna, jer ovoga dana ostvaruje se i ispunjava želja onih koji su ovde vec dugo godina, i dece njihove, da i oni imaju svoj hram. Gradeci hram Božji gradite hram duša vaših, da svedocite veru pravoslavnu i da gradite mesto gde ce biti škola vere, i za vas i za decu vašu i za vaše potomke,a svedocanstvo Svete srpske pravoslavne crkve na ovim prostorima, gde Dunav izvire.
Posle osveštanja, paroh iz Filingen – Šveningena Branislav Cortanovacki pozvao je sve na svecani rucak i proslavu, i da tako zajedno obeleže ovaj veliki dan za 5.000 pravoslavnih Srba koliko ih živi na ovom podrucju. Kum osveštanog zemljišta je Milutin Zdravko sa porodicom.