Škola srpskog jezika i kulture za decu iz dijaspore i Srbije

Stihovi su među decom okupljenom u dvorištu Doma za učenike srednjih škola „Jelica Milovanović” leteli kao ptice. Neki su svoje rime iznedrili u trenu, drugi su se prisećali pesama čuvenih poeta, a svi su slušali pouke koje im je o poeziji i prozi kazivao  Bratislav Golić, „lovac” na literarne talente.

– Pronašao sam tokom svoje misije 20.000 malih pisaca, dovoljno da naselimo jedan grad – pohvalio se postignutim rezultatima ovaj umetnik iz požarevačkog Kulturno-izdavačkog centra „Srpska kuća”.

On je sinoć govorio o tome kako se razvija i neguje talenat za pisanje. U svojevrsnoj učionici pod otvorenim nebom slušali su ga dečaci i devojčice od osam do 14 godina iz dijaspore i naše zemlje. Okupili su se u Letnjoj školi „Sveti Sava” čiji je osnivač i direktor Radmila Kunčer. Program koji traje do 30. jula u osnovi ima učenje srpskog jezika i kulture. Pokrovitelji su Ministarstvo spoljnih poslova i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Kunčerova je ovaj pionirski poduhvat počela pre više od dve decenije i uspešno ga ostvaruje. Ona podseća da se ideja rodila kada je kao filolog 1994. godine gostovala u inostranstvu i primetila da deca naših iseljenika ne znaju maternji jezik.

U kampu ovog meseca boravi 27 dece iz devet zemalja i puni su utisaka. Osmogodišnji Stefan Srbulov iz Graca bez dvoumljenja je rekao da mu se najviše dopala unutrašnjost Narodne skupštine jer ne liči ni na jednu u koju je do sada ulazio.

– Neobično je uređena, ima visoke plafone, ogromne stubove i široki hol – zapazio je dečak. Otkrio je i da se u Beogradu raduje kad je za ručak gibanica, a za to priznanje pobrao je aplauze svojih drugara.

Maja Ugrenović (14) iz Švajcarske ističe da je obogatila svoje znanje o Nikoli Tesli posle obilaska Muzeja ovog naučnika.

– Videla sam tamo njegove lične predmete i čula mnogo zanimljivosti koje do sada o velikom naučniku nisam znala – kaže Maja.

Kraljevski dvor sa baštom impresionirao je desetogodišnju Martinu Karesko iz Madrida, kojoj prijaju i šetnje kroz srpsku prestonicu.

– Trudim se da što bolje naučim srpski, a već govorim tri jezika – napominje devojčica.

Jedanaestogodišnje Jovana Aćković i Tamara Pigulović i njihova drugarica Milena Bogdanović iz Makedonije očarane su eksponatima u Muzeju Srpske pravoslavne crkve, ali i vožnjom „dvojkom”. Bila je, to kako ističu, prilika da upoznaju uži centar grada iz tramvaja uz pratnju vodiča.

Mija Ivetić (13) iz Maribora poverila nam se da joj se dopala poseta Kalemegdanu. Obišla je sa ovom grupom Gornji i Donji grad, crkve Ružicu i Svetu Petku, ali i Hram Svetog Save na Vračaru, gde su čuli i besedu sveštenika Dalibora Stojadinovića.

Sari Radosavljević iz Kuršumlije bilo je zanimljivo da sluša iskustva svojih vršnjaka iz inostranstva.

Mnogima će u sećanju, kako ističu, ostati i obilazak Vojnog muzeja, ali i špartanje Knez Mihailovom. Imali su i „Piknik sa knjigama” – jezičko-književnu radionicu koju je vodio mr Bojan Marković. Članovi pozorišta „Guliver” izveli su za njih predstavu „Plava planeta”. Razgovarali su i sa istoričarem, profesorom dr Predragom J. Markovićem, a po čemu je sve poznata opština Vračar otkrila im je zamenica predsednika Radmila Sarić.

U planu je da narednih dana učestvuju na radionici „Dijaspora srpskoj diplomatiji”. Za njih će biti organizovano i aforističko veče sa Aleksandrom Čotrićem. Obići će i Avalu, ali i Tašmajdan, jer ih je do sada u tome sprečavala kiša. Učiće i o srpskim tradicionalnim igrama, a upoznaće se i šta su naši suveniri i kojim zanatima se bavi naš narod.

Autor: Aleksandra Kurteščetvrtak, 26.07.2018. u 11:36