Sedam dragocenosti iz „Adligata“ na izložbi u Parizu

Izložba se organizuje povodom stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, a na njenom otvaranju će prisustvovati intelektualci i državnici iz celog sveta. Molbu ovom srpskom udruženju uputio je general Aleksandar Anok de Seriež, direktor muzeja.

U fondu beogradskog muzeja nalazi se dragocena zbirka filatelije i numizmatike, a Udruženje Adligat poseduje i fond od preko milion knjiga.

Za izložbu 1917-1923: Na istoku, rat bez kraja? Francuzi žele da pozajme nekoliko retkih poštanskih maraka i novčanicu koju je štampao general Vrangel, zarad boljeg ilustrovanja ratnog perioda u Jugoslaviji i Rusiji.

Vojni muzej u Parizu (Musée de l'Armée), jedan od najvećih i najznačajnijih vojnih muzeja u svetu. Nalazi se u Palati invalida, koja ima jednu od najimpresivnijih kupola u svetskoj arhitekturi, ispod koje se nalazi Napoleonov sarkofag.

Saradnja između Adligata i Vojnog muzeja dogovorena je pre nekoliko meseci, kada je delegacija francuskog muzeja posetila Muzej knjige i putovanja kako bi se upoznala sa eksponatima koji se nalaze u njegovim fondovima.

"Poslali smo u Pariz neophodnu dokumentaciju, fotografije za katalog i skenirani materijal za izložbu. Velika je privilegija sarađivati sa muzejem tog renomea. Naše je da sakupimo što više planetarnog blaga, a sa zadovoljstvom ćemo ga izlagati širom sveta. Ovo nije prva naša izložba u inostranstvu – naše eksponate prikazivali smo do sada u Londonu, Amsterdamu, Vladivostoku, Tveru… Može se reći da se za naše zbirke više zna u inostranstvu, nego u Srbiji", kaže Viktor Lazić, predsedik Adligata.

Original Article