„SKAJ” PREPISKA OSUMNjIČENIH ZA ŠVERC KOKAINA IZ EKVADORA: Gde god da pokucam, sve „škaljarci”!

„skaj”-prepiska-osumnjicenih-za-sverc-kokaina-iz-ekvadora:-gde-god-da-pokucam,-sve-„skaljarci”!

Dušica Jovanović, radnica Bezbednosno-informativne agencije (BIA), optužena da je strogo poverljive podatke iz sistema agencije saopštavala suprugu Danielu, a on ih prenosio odbeglom crnogorskom policajcu Ljubu Miloviću, nekoliko puta je „proveravala” Mila Božovića, predsednika Opštine Budva koji je uhapšen zbog sumnje da je sa pripadnicima „kavačkog klana” švercovao kokain, saznajemo.

Na spisku imena koje je Jovanovićeva, za potrebe organizovane kriminalne grupe koja se bavila švercom narkotika iz Ekvadora u zemlje Evropske unije, pretraživala u sistemu BIA nalazili su se i Veljko Banović Votka, jedan od najbližih saradnika Luke Bojovića, zatim „škaljarac” Miloš Nilović na koga je iz „zolje” pucano u kafiću na Vračaru i desetak osoba za koje su prikupljane informacije koje se odnose na aktivnosti „kavčana” na teritoriji Srbije.

Pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu danas će biti nastavljeno pripremno ročište u postupku protiv kriminalne grupe, na čijem se čelu nalazio crnogorski policajac Ljubo Milović, blizak vođi „kavačkog klana” Radoju Zviceru. Miloviću se u Srbiji sudu u odsustvu, a tužilaštvo tvrdi da je organizator grupe koja je švercovala kokain iz Ekvadora u EU. Osim Miloviću u odsustvu će se suditi i Strahinji Kutlešiću i Aleksandru Milojeviću jer su nedostupni pravosudnim organima Srbije.

Daniel Jovanović, Dušica Jovanović, Milivoj Kišić, Miodrag Pamučina, Milan Krstović i Živojin Filipović, takođe su osumnjičeni da su članovi kriminalne grupe.

Okrivljeni se optužnicom terete da su od 2019. do 2. avgusta 2022. godine učestvovali u transportu kokaina prekookeanskim brodovima iz Ekvadora u luku Roterdam, tamo ga preuzimali i prenosili na skrivene lokacije u zemljama Evropske unije.

– U elektronski sistem baze podataka BIA, Dušica Jovanović je pristupala preko računara koji je zadužila i preko lične pristupne šifre. Ime nedavno uhapšenog predsednika Opštine Budva „pretraživala” je čak pet puta 21. januara 2020. Zanimljivo je da je u dokumentu BIA pored imena Mila Božovića stajala napomena da je reč o osobi iz kriminogene sredine u Crnoj Gori. Istog dana je njen suprug Daniel Jovanović preko „Skaja” informacije koje je dobio od supruge preneo Ljubu Miloviću. Samo dva dana kasnije, 23. januara 2020, Jovanovićeva je došla u posed dokumenta Pete uprave BIA koji je nosio oznaku „strogo poverljivo” i iz njega saznala podatke koji se odnose na aktivnosti pripadnika „škaljarskog klana” na teritoriji Srbije i to za: Aleksandra i Milana Matkovića iz Novog Sada i Jaka Zaletela iz Slovenije, Đoka Lješkovića, Valentine Valentino, Dragana Markovića, Marka Ljubiša, izvesnog Bajgorića, Sjekloće, Vojka Planinca, Daniela Cibarića, Mladena Tomazića i Svetozara Vukadinovića. I ove podatke je otkrila suprugu, a on kasnije Miloviću – navodi  sagovornik.

Međusobnu komunikaciju, članovi organizovane grupe, vodili su preko aplikacije „Skaj”. U jednom od presretnutih razgovora, okrivljeni Jovanović 10. februara 2021. godine obaveštava Milovića da mu uskoro ističe rešenje o upućivanju na rad u Službu za kriminalističko operativni rad.

– Brate, pošto mi ovo moje rešenje za službu ističe za dve nedelje, moram nekako da dođem do Milića (Veselin Milić, načelnik PU za grad Beograd prim. aut.) da mi odobri produženje. Gde god da pokucam, sve „škaljarci” brate moj – piše u jednoj od poruka koju je Jovanović uputio Miloviću.

Takođe, Jovanović u poruci koju je uputio Miloviću komentariše Darka Šarića i osobe iz njegovog okruženja:

– Video sam se sa klošarom. Brate, cela ta ekipa oko Šarića je zlo, videli su u tebi šansu i odmah okrenuli leđa svojim drugovima sa kojima su bili odvajkada.

Originalni tekst