Салцбуршки летњи фестивал

Салцбуршки-летњи-фестивал

среда, 02.08.2023,  12:17 -> 13:51

Салцбуршки летњи фестивал

Моцартов град на реци Салцах, град барока, културе, позоришта и музике ових дана је препун туриста и гостију. На сваком раскршћу је неко културно дешавање. Свечаност поводом отварања салцбуршког летњег фестивала који траје до краја августа и ове године није протекла без представника Срба.

Чланови Културно спортске заједнице Срба (КСЗС) девети пут су добили позив сектора за културу града да узму учешће у традиционалној  Игри бакљиFackeltanz.

Заједно са играчким групама земље домаћина, осморо чланова сениорске секције друштва обучени у традиционалне српске ношње извели су игру састављену од 13 кореографских слика. Укупно 96 играчких парова представљали су светлост те вечери и озваничили почетак традиционалног Фестивала.

Учеснике и бројну публику поздравили су гувернер покрајине др Вилфрид Хаслауер, градоначелник Салцбурга Харалд Пројнер као и бројни представницу културних установа.

„Била је привелигија бити део ове свечаности као једино страно друштво у игри. То само показује изузетну сарадњу и поштовање према нашем удружењу и нама као представницима српске заједнице у овом граду“, истакао је Ненад Шулејић председник КСЗС-а.

Поред основних клубских активности на очувању наше културе и традиције кроз српску реч, игру и песму, одазивом и учешћем на скуповима попут ове свечаности чланови Културно спортске заједнице користе сваку прилику да на најбољи начин промовишу матицу Србију.

Члановима друштва предстоји заслужен летњи распуст и одмор, а половином септембра настављају са редовним клубским активностима.

Detaljnije