SAD nepodobne da brane ljudska prava

Peking i Moskva odbacili ocene u godišnjem izveštaju Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u svetu

Amerikanci nemaju prava da drugima drže lekcije, jer u SAD postoje teške povrede ljudskih prava, a iračka tragedija sa 660.000 poginulih, većinom civila, predstavlja gigantsku tragediju, saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova KNR. Eksperti, sa svoje strane, procenjuju da će se kinesko-američki odnosi u daljoj perspektivi pogoršavati. Kina nastoji da u potpunosti bude globalna sila, a Sjedinjenim Državama ne odgovara ni ekonomski ni vojni uspon Kine, koji je očigledan

Ocene iznete na njihov račun u godišnjem izveštaju američkog Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u svetu, Kina i Rusija su juče odlučno odbacile, poručujući da su SAD nepodobne da se predstavljaju kao „branioci ljudskih prava“. U utorak je Stejt department SAD objavio dokument „O situaciji sa ljudskim pravima u svetu – 2007“. U tom opsežnom dokumentu kritikuje se stanje u Avganistanu, Zimbabveu, Kini, Pakistanu, Severnoj Koreji, Siriji, Sudanu i drugim zemljama.

Kina nije uvršćena u najgore države, kad je u pitanju poštovanje ljudskih prava, ali je navedeno da njen doprinos na tom polju ostaje „skroman“. U izveštaju Vašingtona se konstatuje da ruska vlada odstupa od demokratskih principa i ukazuje na progon neistomišljenika, gušenje slobode reči i štampe.

Peking, koji se koristi umerenim rečnikom, svoj odgovor Vašingtonu nastojao je da stavi u širi okvir, tako što ističe činjenicu da se ekonomska saradnja Kine i SAD stabilno razvija. Ove godine u Pekingu očekuju još veći obim trgovinske razmene. Ali, kaže se, ipak, da „to ne sprečava dve države da kritikuju jedna drugu po pitanju ljudskih prava“. SAD, iz godine u godinu napadaju prve, a Kina odgovara. U Pekingu saopštavaju, da pre svega nastoje da stvore objektivnu sliku, kojom bi o kršenju ljudskih prava u SAD bile upoznate sve zemlje.

MOSKVA: DVOSTRUKI STANDARDI

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije ocenilo je izveštaj Stejt departmenta novom demonstracijom „dvostrukih standarda“ u politici SAD u oblasti ljudskih prava. „U dokumentu je očigledna podela ljudskih prava za unutrašnju i spoljnu potrebu“, smatra Moskva i naglašava da je u izveštaju ponovo mentorskim tonom naveden „dežurni spisak“ primedbi na račun Rusije, a da su mnogi odeljci praktično prepisani iz ranijih izveštaja i da su za ranije formulisane zaključke prikupljeni podaci. „SAD ljudska prava odavno posmatraju kao spoljnopolitički instrument“, ističe Moskva i poručuje da nije ni očekivala objektivnost zvaničnog Vašingtona. „Jer, kako drugačije objasniti to što SAD, koje su praktično ozakonile mučenje i koje primenjuju smrtnu kaznu nad maloletnicima, odriču odgovornost za ratne zločine i masovna kršenja ljudskih prava u Iraku i Avganistanu i odbijaju da se priključe nizu sporazuma o ljudskim pravima, krivo komentarišu situaciju u drugim zemljama“, ocenile su ruske vlasti.
Dokument obiluje nepotvrđenim optužbama, pozivanjem na neproverene i dokazano angažovane izvore, greškama i poturanjem činjenica, istaknuto je u odgovoru na američke kritike.
Moskva je izrazila uverenje da će procedura univerzalnog periodičnog pregleda stanja ljudskih prava u svetu, koju je stvorio Savet UN za ljudska prava, omogućiti da se bez pristrasnosti i predubeđenja razmotre svi postojeći problemi sa ciljem njihovog zajedničkog rešavanja.

„U američkom izveštaju, u kojem je kritikovano više od 190 zemalja, o problemima unutar SAD ništa se ne govori“, ističe se u Pekingu. „Skromno predlažemo da se SAD uzdrže od predstavljanja da su ‘branioci ljudskih prava’ i obrate veću pažnju na sopstveni doprinos kada je reč o ljudskim pravima“, saopštio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova ćin Gang. Peking je uzvratio svojom procenom stanja ljudskih prava u SAD, koje, kako je istaknuto, „pokazuje da u SAD postoje teške povrede ljudskih prava“. ćin je rekao da je njegova vlada objavila ovaj izveštaj kako bi „naučila SAD novu lekciju“. U izveštaju Kancelarije Državnog saveta za informisanje govori se o siromaštvu i rasnim podelama u SAD, dok se angloamerička invazija na Irak 2003. naziva „najvećom ljudskom tragedijom“, u kojoj je 660.000 ljudi izgubilo život, većinom civili.
Kineski zvaničnici su kritike iznete na račun njihove zemlje povezali sa predstojećim Olimpijskim igrama u Pekingu.

„Neke antikineske snage na Zapadu vide Olimpijske igre u Pekingu kao izvanrednu priliku da primoraju Kinu na političku transformaciju“, rekao je potpredsednik savetodavnog komiteta za spoljnu politiku Džao ćiđeng.

Džao smatra da strani mediji u velikoj meri prenaglašavaju pitanja koja se tiču odnosa kineskih vlasti prema religiji i novinskom izveštavanju i problemima koji se tiču zdravstvene ispravnosti hrane.

On je rekao da su kineski zvaničnici bili previše pasivni na kritike koje su upućuju njihovoj zemlji i poručio da je vreme za diplomatsku ofanzivu Pekinga.

Juče je na pres-konferenciji kancelarija Državnog saveta Kine objavila izveštaj sa podrobnom analizom i obespokojavajućim zaključcima povodom situacije sa ljudskim pravima u SAD u 2007. godini. Optužbe na račun Kine Peking smatra neosnovanim.

Najava kineskog izveštaja bila je izjava predstavnika Ministarstva spoljnih odnosa Kine Cin Hana. On je u sredu rekao da se Kina protivi mešanju u njena unutrašnja pitanja pod izgovorom problema ljudskih prava. I napomenuo je da Kina ulaže ogromne napore za poboljšanje stanja, jer je „čovek iznad svega“.

„Međunarodnoj zajednici su očiti ogromni uspesi koje smo postigli“, izjavio je Cin. Po njegovim rečima, Stejt department je iskrivio podatke o Kini i „dozvolio neosnovane prekore“. „Takav korak je krajnje opasan, takav pokušaj je osuđen na neuspeh“, upozorio je ovaj funkcioner.

Kineski analitičari podvlače, da u američkom izveštaju, u kojem je kritikovano više od 190 zemalja i teritorija, o problemima unutar SAD se ništa ne govori. Zato Kina želi da se svet upozna sa stanjem ljudskih prava u Sjedinjenim Državama.

U kineskom izveštaju navodi se ogroman broj primera koji svedoče o ozbiljnim problemima u toj sferi. Upadljivo je, da su informacije za analizu koju su napravili Kinezi – iz javnih izvora, izveštaja američkih institucija (Federalni istražni biro, Ministarstvo pravde, itd), mediji i drugi.

Kako ističe dnevnik Ženmin žibao, u dokumentu, koji se sastoji iz sedam poglavlja, tvrdi se da u SAD nema odgovarajuće garancije ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava. Prosečno na osam Amerikanaca dolazi jedan prosjak. Takođe, eksperti su stavili akcenat na sve veće razmere zločina u SAD, kršenja prava i sloboda građana od pravosudnih organa. U tekstu se govori da SAD konstantno krše ljudska prava ne samo unutar zemlje, već i van granica (Irak, Avganistan).

Bez obzira na razmenu oštrih dokumenata, Kina je spremna da sa SAD vodi dijalog o ljudskim pravima. To je još jednom potvrdio Jang đeči, ministar spoljnih poslova, na pres-konferenciji u sredu, na kojoj je detaljno govorio o spoljnopolitičkoj strategiji Kine. Ministar je izjavio da je Kina spremna da razmatra pitanja ljudskih prava ne samo sa Vašingtonom, nego i sa Briselom. „Mi težimo zajedno sa svima ostalima u svetu da učestvujemo u harmoničnom razvoju sveta i da ga učinimo lepšim“, rekao je Jang.

Objavljeni kineski izveštaj o ljudskim pravima svedoči da između Kine i SAD još nema približavanja po spornim pitanjima, a primirje, koje je inicirao Peking je privremeno. Eksperti, sa svoje strane, procenjuju da će se kinesko-američki odnosi u daljoj perspektivi pogoršavati. Kina nastoji da u potpunosti bude globalna sila, a Sjedinjenim Državama ne odgovara ni ekonomski ni vojni uspon Kine, koji je očigledan.