Saborovanje na Vučjoj Luci

16

Gradnja crkve počela je 1996. godine sredstvima grada Istočno Sarajevo i meštana susednih sela.

I ove godine na dan Svetog velikomučenika Pantelejmona sarajevska opština Istočni Stari grad proslavila je opštinsku, a crkva na Vučjoj Luci svoju hramovnu slavu.

Ova crkva osvećena je 2002. godine 10. avgusta. Tada je više od 200 meštana bilo na narodnom slavlju. Kum je bio Zoran Rajić iz sela Kalauzovići, koji je sa Tadijom Tadijićem, Borkom Bajagićem i Kostom Plakalovićem, najveći donator ove crkve.

Crkva se nalazi na 1280 metara nadmorske visine. Parohiji crkve pripada ioko 230 domaćinstava iz 15-tak sela u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. To su sela Crni Vrh, Doline, Drljevac, Hreša, Budna Ravan, Brezovica, Bjelogorci, Mrazovac, Zečja Glava, a sela u Federaciji BiH Nahorevo, Mrkovići, Radava i Poljine.

Crkva na Vučjoj Luci je mesto saborovanja malobrojnih Srba ostalih u Sarajevu. Kod crkve se organizuje narodno veselje, u maju za Nikoljice, u junu za “Jagnjijadu”. Ove godine, kod crkve se peklo 130 jagnjadi.

U porti crkve izgrađena je kapela u kojoj je upisano 99 imena poginulih boraca RS iz ovog kraja, kojima se u svakom bogosluženju vrši pomen, kako je za Program za dijasporu RTS-a rekao otac Miloš Samardžija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.