U Kotoru izložba "Sa terace"

52

Izložbu je otvorio predsednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, zahvalivši se porodici Homen i svima koji su pomogli da se izložba održi u Kotoru, kao i na privilegiji da otvori izložbu od velikog značaja za grad, javlja za RTS Violeta Aleksić.

“Ove godine poklopila su se dva jubileja: 175 godina Gradske muzike i 15. izložba u galeriji Kod Homena. Različiti u godinama, a tako bliski u nameri prema ovom gradu, oplemenjuju ga i daju mu jednu dodatnu vrijednost”, istakao je Jokić.

Prorektor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Mileta Prodanović istakao je značaj Vasićeve umetnosti i rada. Naime, prof. Vasić, koji je celi radni vek proveo na Fakultetu likovnih umetnosti, zatim i kao rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu, od jeseni će biti profesor emeritus.

Tema izložbe ovih likovnih radova, uglavnom akvarela, jeste Mediteran, Boka Kotorska i Kotor, a najranija slika iz postavke potiče iz 80-ih godina. To je, kako kaže Prodanović, poznati ciklus sintetičkih pejzaža gde se Boka Kotorska pojavljuje kao vrsta kulture u elementarnim bojama.Novinar i voditelj programa Dušan Davidović je podsetio na početke izlaganja u galerijiKod Homena u Starom gradu i prvu izložbu koju je pre 15 godina priredila Olja Ivanjicki, kada je započeo niz renomiranih slikara iz Amerike, Rusije, Evrope, Bivše Jugoslavije, među kojima su i Kotorani: Miro Glavurtić, Gojko Bato Subota i Jovo Abramović.

Svi su našli svoje mesto u galeriji Kod Homena koju je osnovao pokojni Borivoj Ciko Homen, a porodica je u znak sjećanja na ovog velikog mecenu i njegove poteze, uloge i davanja, za galeriju, umetnost i uopšte za grad Kotor, nastavila sa tom lepom tradicijom, u okviru bogate kulturne ponude Kotora svakog 8. avgusta.

Svečanom otvaranju izložbe u galeriji Kod Homena prisustvovale su brojne zvanice: ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac, generalni konzul Republike Srbije u Crnoj Gori Slobodan Bajić, konzul Zoran Dojčinović, protojerej Srpske pravoslave crkve Momčilo Krivokapić, arhijerejski namesnik bokokotorski, direktor Karitasa Kotorske biskupije don Ivo Ćorić, predsjednica Skupštine Opštine Kotor Dragica Perović, književnici Gojko Đogo i Mihajlo Pantić, slikar Dragan Stojkov, predstavnik Privrednog društva Srbije u Crnoj Gori Radivoje Rašović, glumac Crnogorskog narodnog pozorišta Slobodan Marunović, glumice Jelena Ivanišević i Tihana Ćulafić, podpredsednik SPKD Prosvjeta u Švajcarskoj, dipl.inž. Slobodan Pecelj, te brojne istaknute ličnosti iz Srbije i Crne Gore. 

U muzičkom delu programa nastupili su: Gradska muzika Kotor koja ove godine proslavlja 175 godina postojanja i virtuoz na harmonici Boško Tujković, osvajač brojnih nagrada.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.