Sa ruksakom oko sveta

Iako je tek zakoračila u drugu polovinu treće decenije života, Anita đorđević već šest godina uspešno „pliva“ u burnim vodama biznisa u južnom Ontariju. Ona je, verovatno, najmlađa vlasnica turističke agencije u srpskoj dijaspori, a njena kompanija, sa sedištem u Hamiltonu, jedna je od najuspešnijih u ovom delu Kanade.

• Kako ste došli na ideju da se bavite baš turizmom?
– Putujem od malih nogu, zahvaljujući mojim roditeljima koji su mi to omogućili i koji su mi pružili šansu da sama putujem, verujući da ću se snaći bez većih problema. Kao tinejdžerka obišla sam vozom celu Evropu, a sa mlađom sestrom Milicom bila sam i u Meksiku.

U Kanadu iz Poreča

– Pre dolaska u Kanadu, 1991, živeli smo u Poreču, gde se gotovo svi bave turizmom. Otac Petar je poreklom iz Batajnice, a majka Stojana iz Stare Pazove. Ja sam rođena u Hamiltonu (roditelji su bili na malo dužem odmoru u ovom kanadskom gradu), a mlađa sestra Milica rođena je u Puli. Teško mi je da ljudima objasnim odakle sam tačno, jer sam u mladosti mnogo putovala. Kuća mi je gde noge dodiruju tlo, a dom gde god žive moji najdraži.

Već tada, na tim putovanjima, rodila se želja da jednog dana imam svoju agenciju, prvenstveno zbog toga da sebi omogućim povoljnija putovanja po svetu. To se, eto, pre šest godina i ostvarilo i ja sada s ponosom mogu da tvrdim da sam ispunila sve svoje želje, ali sam i drugima omogućila da uživaju u lepotama putovanja. Inače, moju sadašnju agenciju preuzela sam 1998. od dotadašnje vlasnice Marije Šobote i od tada sam zaposlila sedam radnica, od kojih je jedna i moja majka Stojana.

• S obzirom na poslovne obaveze, da li sada često putujete?
– Iako u firmi radim često i po deset sati dnevno, ipak nađem vremena da putujem po svetu. Pravilo u mojoj agenciji je jasno – ne nudimo putovanje ako nismo sami bili tamo i dobro se uverili u kvalitet usluga. Najradije putujem u Indoneziju, Egipat i Island, a sledeće putovanje će mi biti najverovatnije negde u Aziju.

Obožavalac muzike i pozorišta

– Vremena baš i nemam previše. Kad ne putujem, onda kod kuće slikam, sviram klavir, bavim se sportom ili pišem. Obožavam pozorište i muziku. Obožavam druženja i ljude uopšte. Jedan sam od voditelja i urednika radio emisije „For raja by raja““, a redovni sam saradnik „Mi magazine“ iz Toronta, iz oblasti turizma. Još nisam stigla do toga da u „odmorima“ tražim mir, tišinu i leškarenje… ali verujem (tako mi svi kažu) da će i do toga doći jednog dana kada budem imala svoju porodicu.

• Imate li neku posebnu želju, kad je o putovanjima reč?
– Putovanje za mene znači stvarni psihički odmor od svakodnevice. Posao mi to sada ne dozvoljava, ali imam veliku želju da se jednog lepog dana, s ruksakom na leđima, zaputim „negde“ u beli svet, na jedno godinu dana.