“RED, DISCIPLINA I MARLJIV RAD DOVODE DO USPEHA”: Anji je tenis bio karta za Ameriku i ostvarenje sna! (FOTO)

“red,-disciplina-i-marljiv-rad-dovode-do-uspeha”:-anji-je-tenis-bio-karta-za-ameriku-i-ostvarenje-sna!-(foto)
“RED, DISCIPLINA I MARLJIV RAD DOVODE DO USPEHA”: Anji je tenis bio karta za Ameriku i ostvarenje sna! (FOTO)

Search

Close this search box.

Chicago, IL

91°

Mostly Cloudy

5:15 am8:28 pm CDT

Feels like: 95°F
Wind: 12mph SSW
Humidity: 43%
Pressure: 30.14„Hg
UV index: 1

7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm

90°F
88°F
82°F
79°F
77°F

ThuFriSatSunMon

77°F / 66°F
82°F / 70°F
91°F / 73°F
90°F / 66°F
79°F / 68°F

Search

Close this search box.

Published 5 hours ago

By Serbian Times

Tenis je bio karta za Ameriku za Anju Antonijević, dvadesettrogodišnjakinju iz Niša, koja je svoje sportske veštine iskoristila za ostvarenje svojih snova.

Nakon što je završila Gimnaziju “Deveti maj,” Anja je odlučila da svoje obrazovanje nastavi u Sjedinjenim Američkim Državama, gde trenutno studira psihologiju na Shaw University u Severnoj Karolini.

Ljubav prema tenisu od malih nogu

“Od malena igram tenis. Kada sam imala pet godina, prvi put sam uzela reket u ruke, koji mi je dao otac, uspešan fudbaler i trener u bivšoj Jugoslaviji,” priseća se Anja. “Odmah sam zavolela ovaj tzv. gospodski sport, a Novak Đoković, koji je u moje vreme bio ikona tenisa, dodatno me je inspirisao. Volela sam i igru Marije Šarapove i Serene Vilijams zbog njihovog držanja i stilova igre.”

Uspeh na domaćim i međunarodnim turnirima

Anjin teniski talent bio je očigledan od malih nogu. “Zvali su me ‘Mali Nadal’ zbog mog sličnog držanja reketa i igre u malim dijagonalama. Osvojila sam mnoge nagrade trenirajući u Teniskoj akademiji Živković, gotovo u svim kategorijama, na domaćim i evropskim turnirima,” objašnjava Anja. “To me je profilisalo da vodim sportski način života.”

Stipendija u Americi

Ipak, put do sportskih stipendija u Americi nije bio lak, pogotovo u vreme pandemije. “Prvobitno sam aplicirala za studije u Čikagu, ali kovid je to zaustavio. Na kraju sam otišla na Shaw University u Severnoj Karolini, koji je nudio najbolje uslove,” kaže Anja. “Srećna sam što je tako ispalo, jer mi pruža mogućnost da radim ono što volim”, ističe Anja.

Studije psihologije

“Za osnovne studije sam odabrala psihologiju jer je usko povezana sa sportom, ali i zbog moje želje da u budućnosti pomažem ljudima. Psihološki aspekti su ključni u sportu koji igram, što me je oduvek fasciniralo.”

Ocenjujući američki sistem studiranja naglašava da se znatno razlikuje od srpskog, jer pruža sportistima i redovnim studentima organizovanost i efikasnost u obavljanju svih obaveza. “Tokom dana imamo mnogo obaveza, uključujući treninge, predavanja, rad i učenje. Dan je precizno planiran kako bismo uskladili sve aktivnosti i završili zadatke za svaki predmet tokom semestra,” objašnjava Anja.

Život u Americi i prijatelji sa svih kontinenata

Život u Americi Anji je doneo mnoge izazove, ali i prilike za rast. “Čim sam sletela na aerodrom, odmah sam shvatila da je sve drugačije od onoga na šta sam navikla. Ipak, hrabro sam zakoračila u novi svet, vođena željom da upoznam nove ljude, kulture i religije. Oduvek sam sanjala o putovanjima i istraživanju različitih delova sveta.”

Dočekale su je devojke iz Turske i Luksemburga. “Danas je Turkinja jedna od mojih najboljih prijateljica” kaže Anja. “Na kampusu su mladi sa svih kontinenata i zanimljivo je da kad sam stigla nikoga nije bilo sa balkanskih prostora. Kasnije su na univerzitet došle dve devojke, jedna Srpkinja iz Beograda, a druga iz Splita u Hrvatskoj. Naravno, odmah smo se prepoznale i postale deo života jedna drugoj,” kaže Anja. “Bez njih ne bih uspela. Mi sa Balkana smo jedinstveni, zar ne? Držimo se zajedno, i to mi je mnogo značilo.”

“Trudim se da dolazim kući bar dva puta godišnje. Iako sam daleko, ostali su mi prijatelji iz Niša s kojima sam često u kontaktu. Obavezno se vidimo kada dođem u svoje rodno mesto,” dodaje Anja. U međuvremenu, novi prijatelji i trener koji je rodom iz Nigerije su je bodrili. “Trud i marljiv rad uvek bivaju nagrađeni, naročito u Americi”, ocenjuje Anja.

Sportski uspesi

Anja je sada kapiten teniskog tima na univerzitetu i osvajač brojnih nagrada, uključujući titulu “Rookie of the year” 2022. godine. “Značilo mi je puno da budem najbolja za prvu godinu u svojoj diviziji. To mi je donelo samopouzdanje i pomoglo da pronađem sebe u igri. Prošle godine sam proglašena za titulu All-American za svoju diviziju na osnovu cele nacije, a dve godine zaredom sam bila “Player of the year” i Most Valuable Player” ponosno ističe.

Planovi za budućnost

Uprkos izazovima, Anja ostaje posvećena svojim ciljevima. “Sport mi je otvorio mnoga vrata, ali put do stipendije nije lak. Agencija mi je pomogla u tom procesu. Želim da u budućnosti kombinujem tenis i svoje druge interese, možda otvorim svoju tenisku akademiju i psihološko savetovalište”, kaže Anja uz zagonetni smešak.

Anja planira da nastavi svoje školovanje na master studijama i odlazak u Njujork. “Sigurna sam da ću uvek biti u sportu i promovisati takav način života. To nije slučajno jer potičem iz sportske porodice,” ističe ona. “Imam četiri godine stariju sestru Mašu, s kojom sam od malih nogu volela da igram tenis. Bile smo prave rivalke, često se svađale zbog bodova, ali mi je ona, kao i moji roditelji, najveća podrška. Maša je odlučila da ide maminim stopama i usavršava se na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, gde je i moja majka, inače ljubitelj košarke.”

Porodična podrška bila je ključna za Anjin uspeh. “Njihova podrška me je vodila kroz život i bila je presudna kada sam otišla u Ameriku da studiram. Sestra, a posebno majka me je podsticala da “jurim” za što većom diplomom i uspehom. Verujte, nije bilo lako. To je bilo prvo odvajanje na duže vreme, daleko od kuće,” zaključuje Anja.

Poruka mladima

Anjin put od malih nogu na teniskim terenima Niša do univerzitetskog kampusa u Americi bio je ispunjen izazovima, ali i neverovatnim uspesima. Kroz podršku porodice, upornost i strast prema tenisu, Anja je primer i inspiracija mladima da slede svoje snove i nikada ne odustanu. “Želim da kažem svim srednjoškolcima koji sada biraju svoj dalji životni put da u tome istraju i izaberu ono što vole. Red, disciplina i marljiv rad dovode do uspeha,” poručuje Anja.

PROČITAJTE VIŠE:

OPROŠTAJNA ŽURKA SRPSKOG KONZULA U ČIKAGU: Suze i pesma ispratili Damjana Jovića za Beograd! (VIDEO + FOTO GALERIJA)

EKSKLUZIVNO: Aleksandar živi u Peruu, vodič je kroz drevni svet Inka, a njegovi rituali mnogima su promenili život (VIDEO)

EKSKLUZIVNO IZ NEŠVILA: Svetlana je ostvarila američki san putem kojim žene retko kada idu (VIDEO)

Izvor: Chicago dešavanja/Ana Veljković
Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE

16 mins ago

1 hour ago

2 hours ago

3 hours ago

3 hours ago

3 hours ago

1 hour ago

2 hours ago

3 hours ago

3 hours ago

1 day ago

1 day ago

3 hours ago

1 day ago

1 day ago

2 days ago

2 days ago

2 days ago

3 days ago

4 days ago

Detaljnije