Radost i smeh uz igračke

radost-i-smeh-uz-igracke

I. Škara

Svi na sceni: U Diseldorfu se dečica pridružila glumicama

U organizaciji Eparhije diseldorfske i na poziv Pavla Aničića novosadsko Dečje pozorište Teatrilo gostovalo je u Dortmundu, Diseldorfu, Ahenu i Kelnu. Teatrilo, edukativno dečje pozorište, svojoj publici nudi na redovnom repertoaru više od 10 godina brojne predstave među kojima su i: “Zubić vila”, “Uspavana lepotica”, “Bez alata nema ni zanata”, “Bajka o suncu”. Za ovo gostovanje odabrana je lutkarska predstava “Pobuna igračaka”, koja je izazvala veliku pažnju mališana koji odrastaju u dijaspori.

U svetlu skromne, ali kreativne i živopisne scenografije nastupale su glumice Emilija Milosavljević u ulozi ćerke i Ružica Bojović u ulozi majke. Njihovu opsednutost svetom mobilnih telefona u predstavi svojom emocionalnom pobunom i svešću uspevaju da preobraze plišane mede.

Početak mini-turneje: Prvi nastup bio u Dortmundu

Svima se svidelo

Parohijski dom u Dortmundu bio je ispunjen kako decom, njih više od 40, tako i brojnim roditeljima. Sa nestrpljenjem se očekivao početak, a onda su atmosferu zbunjenosti i suzdržanosti “male” i “velike” publike pred nečim nepoznatim zamenili potpuna interakcija, spontanost, sugestije, radost i smeh koji su glumice intenzivno razmenjivale sa prisutnima u polusatnoj predstavi. Ne samo tema predstave, koja nikoga nije mogla da ostavi ravnodušnim, već i samo izvođenje predstave učinili su da se svi toliko užive i da im bude žao što je kraj.

Helena i Petra sa glumicama i mamom Jelenom Rodić

Kao i mnoga deca iz publike, osmogodišnja Petra Rodić se fotografisala sa Emilijom i Ružicom, a onda je za “Vesti” rekla:

– Sve mi se svidelo, ali najviše kad je devojčica ponovo vratila svoje igračke i zagrlila svog medu! Ja nemam mobilni i baš volim da se igram sa igračkama. Jedino mi se ne sviđa što se tako brzo završilo – kaže Petra, koja je predstavu pratila u društvu sestre Helene i mame Jelene.

Branislav Bila sa ćerkama Anjom i Dunjom i glumicama

Ponevši svoje ćerkice, trogodišnju Anju i petogodišnju Ružicu, sa junakinjama predstave fotografisao se i Branislav Bila.

– Ovakva gostovanja nama u tuđini znače zaista puno. Naša deca imaju manje međusobnih kontakata, ovde u crkvi kada se nešto lepo organizuje imaju priliku da se sretnu sa vršnjacima, druže s njima i govore istim jezikom, to je veoma bitno. Mi u kući pričamo samo srpski, ali deca već nekad, dok se igraju, pričaju nemački, jer su navikle u vrtiću. Zato je važno da imaju što više dodira sa našim jezikom i tradicijom i da nauče da ih čuvaju – kaže Branislav.

Pun hram: U Kelnu predstava izvedena u Crkvi Vozdviženja časnog krsta

I pesme na srpskom

On dodaje da je tema predstave izvrsna.

– Moje ćerke su male i još ne koriste mobilne telefone, ali mi roditelji ih koristimo i ovo je opomena, priprema i pouka za nas, a istovremeno i zabava. Više puta sam se od srca nasmejao i oduševio reakcijama dece, učešćem u igri koju su glumice tako dobro izvele – rekao je Branislav, ne krijući da je posebno kao Novosađanin uživao i u muzici maternjeg jezika kojom su novosadske glumice takođe ispunile priču.

Uz spakovane kostime i scenografiju Ružica i Emilija su iz Dortmunda ponele divno iskustvo i krenule put Diseldorfa, Kelna i Ahena. Obećale su da će deo atmosfere sa svih gostovanja podeliti sa našim čitaocima, obećanje su i ispunile i poslale nam lepe fotografije iz svakog mesta gde su igrale predstavu. Radost mališana na svim fotografijama očigledan je poziv Teatrilu za neka naredna gostovanja.

Publika ih burno pozdravila: Emilija Milosavljević i Ružica Bojović

Igramo ono što živimo

Posle brojnih fotografija, koje za decu znače pre svega zagrljaj sa junacima priče, o svojim utiscima za “Vesti” su rado govorile i Ružica i Emilija.

– Bilo nam je zadovoljstvo da igramo za publiku, i decu i roditelje, koja je lepo prihvatila predstavu. Tome je sigurno doprinela i veoma aktuelna tema na svim prostorima, prekomerno korišćenje mobilnih telefona, što je boljka ovog vremena. Mi želimo da pokažemo i da osvestimo ljude, da deca i to, kao i sve ostalo, uče od nas. Majka je uzor svom detetu i ona mora da koriguje i svoje ponašanje kako bi i ćerka u ovom slučaju bila bolja – kaže Ružica.

Emilija, koja je u međuvremenu rasklopila deo scenografije, osvrnula se u svojoj priči na verodostojnost tako aktuelne teme.

– Kada pričamo o ovoj temi, rekla bih da mi na sceni igramo ono što zapravo živimo. Mi smo danas u “svetu ekrana”, okruženi smo njima, sve mora biti slikano i razmenjeno preko telefona i mreža. Tako sve više zaboravljamo jedni na druge i ne vidimo onoga ko sedi preko puta nas. Ova predstava je poziv na borbu protiv toga.

Ozarena lica i u Ahenu

Publika isto reaguje

Ružica ocenjuje da se prema reakcijama roditelja moglo primetiti koliko su se i oni pronašli u ovoj priči.

– Moram da istaknem, na isti način reaguje i naša publika u Novom Sadu. Interesantno je kako deca prepoznaju kroz priču ne samo svoja prava, već i svoje obaveze, pa opominju nas na sceni. Danas su više puta upozoravali Emiliju da pospremi svoju sobu, da brine o svojim igračkama. Zanimljivo je da nije bilo jezičke barijere, reakcije dece bile su baš kao i u Srbiji – sa osmehom punim zadovoljstva rekla nam je Ružica.

– Nadam se da ćemo uticati na našu publiku, makar na jedno zrnce u njihovoj svesti koje će se promeniti. Misliće koliko-toliko o tome što su čuli i videli. Sa nadom da se može nešto promeniti, i svakako nešto loše iskoreniti, mi i igramo ove predstave – dodala je Emilija.

Detaljnije