Radio Mladost u susret 20. godišnjici

Gosti iz svih društvenih sfera srpske zajednice u Švajcarskoj, bezbroj telefonskih uključenja širom sveta kao i mnogobrojna gostovanja eminentnih ličnosti iz matice i dijaspore sastavni su deo programa ovog radija koji je, može se reći, servis za građane, otvoren za sva pitanja, kritike i predloge, javlja za Program za dijasporu RTS-a Violeta Aleksić.

Slušaoci radija su barometar uspeha, zato je svaka njihova sugestija veoma važna, sve u cilju veće slušanosti. Muzički prilozi, naravno, prate kvalitet programa. Pored analitičnog osvrta na zbivanja u srpskoj zajednici Švajcarske, program sačinjavaju i vesti iz kulture koje se tiču matice, ali i našeg rasejanja. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, putem interneta je domet slušanosti svakim danom sve veći. Radio Mladost je zastupljen na društvenim mrežama, a svaka emisija je zabeležena i postavljena na Jutjub kanal.

Kroz Radio Mladost su vremenom prošle mnoge generacije. Može se slobodno reći da je etar pomenutog radija bio važan za jezičku edukaciju treće generacije naših sugrađana rođenih u Švajcarskoj.

Vredni tim danas čine članovi: Violeta Aleksić, Tanja Radojević i Miroslav Dinić na čelu sa urednicom Anđelkom Krasojević. Važno je istaći da Radio Mladost 20 godina postoji zahvaljujući dobroj volji novinara volontera, koji kroz radijski etar čuvaju srpski jezik i kulturnu baštinu.

vice konzul Mirjana Mihajlović

vice konzul Mirjana Mihajlović

Od prvog dana saradnja sa Radio Beogradom je izuzetna. Uzajamnom podrškom gradili su se mostovi srpske kulturne baštine na relaciji Švajcarska – Srbija. Razmena iskustava je bila od neprocenjive vrednosti. Mnogi gosti radija bili su gosti i Radio Beograda. Emisija Večeras zajedno koja se emituje na Radio Beogradu 1, bila je na neki način i uzor programske šeme Radija Mladost. Česti susreti članova redakcija učvrstili su prijateljstvo koje traje i danas.

Projekat Na zajedničkim talasima koji je sufinansirala Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu je osmišljen da dva radijska tima, Radio Mladost i Večeras zajedno pokažu šta su stvarali ovih 20 godina.

Violeta Aleksić i Dušan Gligorijević

Violeta Aleksić i Dušan Gligorijević

Prva tribina je održana na Kanalu K gde je urednik Dušan Gligorijević govorio o zajedničkoj saradnji.

Druga tribina održana je u Srpskom kulturnom društvu u Dibendorfu, 13. januara 2017. godine, gde se razgovaralo o istoriji Radija Mladost, a iznošeni su i predlozi, ideje, pohvale, kao i kritike.

Predsednica SKD-a Aleksandra Major Maksimović rekla je da je Radio Mladost uzor mnogima i da je zaista za svaku pohvalu da se u 60 minuta sa uspehom pomene skoro svako dešavanje i u Švajcarskoj i matici. Dodala je da joj je jako drago da u radiju već izvesno vreme postoji i rubrika SKD Bilten koji obaveštava sunarodnike o aktivnostima ovog društva, što je važno jer SKD postoji već 25 godina i skoro sva udruženja u Kantonu Cirih su i nastala na tom mestu. Jednom rečju, predstavlja čuvara naše kulturne baštine.

Treća tribina Radija Mladost održana je 14. januara u Avo Marija Longe u Dietikonu. Nakon kratkog pozdrava, voditeljke Violeta Aleksić i Tanja Radojević uvele su posetioce u temu tribine, nakon čega se gostima obratila vice konzul Mirjana Mihajlović koja je rekla da je izuzetno važno da u Švajcarskoj postoji jedan ovakav radio sa odličnim timom i orginalnom kolažnom šemom emisije i da je za svaku pohvalu da se već 20 godina sve radi iz čistog entuzijazma, a sa toliko ljubavi i poželela radiju još mnogo godina postojanja.

Nikola Grbić,Milan Sudžuk i Goran Kulezanovski

Nikola Grbić,Milan Sudžuk i Goran Kulezanovski

Gosti tribine su bili i muzičari iz Srbije. Nikola Grbić Grba je neko ko odlično poznaje ovdašnju publiku a njegove pesme obeležile su najlepši period života mnogima u Švajcarskoj. Nastupio je i pijanista Milan Sudžuk iz Beograda, Goran Kulezanovski koji živi u Švajcarskoj, kao i momci iz benda Drina bez filtera.

Publika je došla iz mnogih krajeva Švajcarske, a podršku su dali i SPKD Prosvjeta, SKD iz Dibendorfa, mnogi književnici, kolege novinari i brojni prijatelji Radija Mladost.