PRVI SVEŠTENIK NA JUGU NORVEŠKE

ZADOVOLJSTVO U PAROHIJI SVETI DIMITRIJE SOLUNSKI

• Dan pre nego što je proslavljen Mitrovdan stigao protojerej-stavrofor Todor Mišković, koji će biti prvi stalni sveštenik u parohiji

Na krajnjem jugu Norveške, u parohiji Sveti Dimitrije Solunski, koja pokriva „srezove“ Rogaland, Aust Agder i Vest-Agder treći put je proslavljen Mitrovdan. Među više od 200 slavara bilo je dvadesetak novih iz Arendala. Liturgiju u velikoj norveškoj Odernes crkvi u Kristijansandu služio je protojerej-stavrofor Todor Mišković iz Kikinde. Došao je uoči slave da ostane kao prvi stalni sveštenik parohije. Sasluživao je jerej Kristoforos, Amerikanac koji je prešao u pravoslavlje. O slavskom danu osveštan je kamen temeljac Parohijskog doma.
– Parohijski dom sa stanom za sveštenika biće završen do Vaskrsa, a onda ćemo, kad dobijemo potrebne papire, prionuti na gradnju hrama. Sigurno ćemo istrajati. Svake godine nas je sve više, već nas je 645 parohijana – kaže dr Branimir Simić, predsednik Crkvenog odbora.
Dr Simić je veoma zadovoljan i razgovorom sa ambasadorom Vladislavom Mladenovićem, koji je prvi put iz Osla „sišao“ među najjužnije Srbe u Norveškoj. Ambasada je obećala višestruku podršku parohiji, od održavanja konzularnih dana do ispomoći u školstvu. Srediće se do izbora da i ovde bude biračka kutija.
Slavski domaćini su bili sestra i brat LJubinka i Mladen đurić, koji su rodom iz Slavonije, a od njih su kumstvo za iduću godinu preuzele porodice Nikić, Kantar i Jović.
Foto:

Suze radosnice

Slavskog dana je održana promocija norveškog izdanja knjige dr Zorice Mitić „Između dve suze“.
– Suze su mi potekle i kad su Norvežani pohrlili da im potpišem knjige koje su kupili, a za njima naši ljudi koji će moje „Suze“ pokloniti svojim norveškim šefovima i prijateljima. Parohija je divan primer integrisanja naših ljudi. Svaki došljak sanja da bude prihvaćen na takav način – kaže dr Mitić.