Prvi srpski rok festival u čikagu

Na imanju manastira “Sveti Sava” u Libertivilu u nedelju je održan prvi srpski rok festival na ovim prostorima, koji je okupio stare i nove rokere, zaljubljenike u dobru svirku i poštovaoce “Riblje čorbe”.
Na koncert su stigli i naši ljudi iz Klivlenda, Milvokija, neki čak iz Toronta. I bilo ih je više od 600, dobro raspoloženih za lep piknik i kvalitetnu svirku.
Od četiri sata posle podne nastupile su mlade grupe “Ultimatum” i “Virus” iz čikaga, “Fatamograna” iz Milvokija i “Artan” iz Klivlenda”, svirajući uglavnom stvari “Van Goga”, “Partibrejkersa”, “Ekatarine Velike” i poneku od svojih pesama. Kvalitetom zvuka i muzičkom zrelošću dominirala je grupa “Artan” iz Klivlenda, smelo izvodeći mnoge zahtevne melodije i tri pesme sa svog prvog CD. Momci su, kako je ocenjeno, vredni pažnje. Svojom svirkom držali su pažnju prisutnih, dokazujući da pred njima može biti uspešna muzička karijera.
– Grupa “Ultimatum” nastala je prošle godine, spremili smo se za ovakvu svirku, prvi put nastupamo pred ovolikom publikom, ali nemamo strah od svirke – kažu momci iz “Ultimatuma”.

Raspoloženje na nivou

Grupa “Virus” bila je predgrupa “Ribljoj čorbi” pre dve godine, kao i na nedavno održanom koncertu Bajage i “Instruktora”. – Danas je mnogo bolje, jer ovde su četiri benda, svi smo dobro raspoloženi. Mi smo u svom starom fazonu, nadamo se da ćemo do kraja godine uraditi i svoj prvi materijal – uvereni su momci iz grupe “Virus”.
– Za nas je ovaj nastup posebno važan, jer ovakav koncert se prvi put dešava u čikagu, a to je za nas veliko iskustvo. Nadamo se da će se rokenrol konačno vratiti pred našu publiku, ovo je dobar korak – uvereni su članovi “Fatamorgane”.

Festival postaje tradicija?

Organizator prvog srpskog rok festivala bio je Petar Jovanović, vlasnik Turističke agencije “Tesla travel” i radio-programa “Tamo daleko”.
– Potrudili smo se da sve odlično funkcioniše. Moja je namera da afirmišem rokenrol i ovaj prvi korak je dokaz da manifestacija može postati tradicionalna. O koncepciji možemo još razgovarati, ali pravi recept je dobra svirka, lep prolećni dan i srca puna dobre volje.

Najbolji utisak ostavila je grupa “Artan”, pokazujući dobru uvežbanost, odličan izbor pesama i, posebno, originalnost u svojim melodijama.
– I mi smo mlada grupa, ali smo uspeli da napravimo svoj prvi album sa osam pesama i ponudimo ga našoj publici. Reakcije su odlične i to nam daje nadu da možemo uraditi i nešto više. Nema treme – dodaju momci iz “Artana.”

“čorbin” novi album

“Riblja čorba” je u čikagu nastupala i pre dve godine i dobar je poznavalac ovdašnje publike. Sada je na američkoj turneji, na kojoj promoviše i svoj novi album “Pišanje uz vetar”.
– U Los Anđelesu je bilo odlično, tamo uvek uradimo dobre koncerte i podignemo L. A. na noge. Ponovo smo svirali u odličnom mestu “Nostalgija”. U Milvokiju je bilo mnogo slabije, ali svi su se spremali da dođu ovde večeras. Dan je divan, raduje nas svirka na otvorenom. Drago mi je da klinci sviraju i to, kako čujem, prilično dobro. Publika je prilično dobro prihvatila naš novi album, naročito pesmu “LJubav ovde više ne stanuje” – kaže Bora đorđević.
Sa Borom su uvek neizbežne i priče o Srbiji i tamošnjem stanju duha.
– Napisao sam ponovo neke važne pesme, jer je vreme nesrećno. Ja nisam bio istomišljenik sa pokojnim premijerom đinđićem, ali sam izuzetno poštovao njegove sposobnosti, on je bio u stanju da istovremeno daje tri intervjua na tri jezika, bio je izuzetno efikasan i dobar političar. Sticajem okolnosti, mi smo veče pre ubistva Zorana đinđića na Pink televiziji primili nagradu za grupu godine i ja sam rekao neke svoje teške stihove, koji su se sutradan ostvarili na najgori mogući način. Nažalost, stanje u Srbiji je crno, i naš novi album, koji će izaći krajem godine, je crn da crnji ne može biti, ali ja se ipak nadam da se ništa od toga neće ostvariti.