Први форум дијаспоре-Бања Лука, фебруар 2018.

Први форум дијаспоре под покровитељством председника Републике Српске г. Милорада Додика, одржан је 23. и 24. фебруара 2018. у Бања Луци. Скуп су отворили председник Рeпубликe Српскe господин Mилoрaд Дoдик, председница Владе Републике Српске госпођа Жељка Цвијановић, прeдсeдник Нaрoднe скупштинe Српске г. Нeдeљкo Чубрилoвић и изaслaник Прeдсeдникa Републике Србиje г. Никoлa Сeлaкoвић. На форуму је учествовало око 200 људи из преко 20 земаља, међу којима су били угледни представници Српске православне цркве, Њихова Преосвештенства Епископи бањалучки Г. Јефрем, будимљанско-никшићки Г. Јоаникије и аустријскошвајцарски Г. Андреј, као и многи универзитетски професори, културни радници, привредници, чланови државних, покрајинских и локалних парламената, представници Савеза, удружења, културних, хуманитарних и студентских организација.
У дводневном заседању учесници су размењивали своја деценијска искуства стечена у дијаспори, а у циљу јачања просветно-научне, културне и привредне сарадње између Републике Српске и српског народа у расејању. Од посебног значаја је била панел дискусија о културном и научном умрежавању са дијаспором и о хуманитарним активностима, док су у другим панелима продискутовани економски потенцијали сарадње Републике Српске и дијаспоре.
Председник Савеза Срба у Италији Душан Алексић учествовао је на панелу о хуманитарним активностима где је имао прилике да разговара са француским и српским хуманистом господином Ароном Гујоном, оснивачем хуманитарне
организације „Солидарност за Косово“ и будућој сарадњи у хуманитарним активностима.
Душан Алексић одржао је састанак и са господином Николом Селаковићем генералним секретаром председника Србије, Недељком Чубриловићем председником Народне Скупштине Републике Српске, Данетом Малешевићем министром за културу и просвету Р. Српске, професором Милетом Димчићем првим саветником председника Народне Скупштине Р. Српске, и том приликом испричао да наша деца уче у италијанским школама да су Срби геноцидан народ, да се Косово и Војводина третирају као државе на обрасцима за социјално осигурање у неким регијама. Такође их је упознао са чињеницом да се српска школа незадрживо шири оснивањем нових пунктова, залагањем Савеза. У току форума председник Душан Алексић имао је прилике да разговара и са осталим представницима из Америке, Канаде и многих европских земаља и успостави контакте у циљу повезивања и будуће сарадње.
У оквиру програма, учесницима Форума је приређена екскурзија у Козарску Дубицу и Доњу Градину. Проф др. Боро Бронзо је одржао час историје на Спомен подручју Доња Градина, где су у току Другог светског рата одведени логораши из Јасеновца, да би, као жртве усташког злочина-геноцида, били ту мучки побијени. Научна истраживања полазе од чињенице да је у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина, поред Јевреја и Рома, у току Другог светског рата побијено преко 700.000 Срба.Original Article