Prva priredba u Erfurtu

prva-priredba-u-erfurtu

Lična arhiva

Prota Radmilo i deca u Erfurtu

U gradu Erfurtu, u nemačkoj pokrajini Tiringiji organizovana je prva Svetosavska proslava na prostoru nekadašnje Istočne Nemačke.

Svetom liturgijom načalstvovao je otac Marko Radmilo iz parohije kaselske, kojoj priprada i Erfurt. Za pevnicom je pevao teolog mr Milan Vrljanović. Liturgiji je prisustvovalo 60 vernika kojima je otac Marko govorio o značaju Svetoga Save, njegovom životu i delima. U nastavku je upriličena trpeza ljubavi tokom koje je priređena i Svetosavska akademija. Akademiju su sa decom koja se okupljaju pri hramu priredile Daliborka Majstorović i Jelena Kurtović, koje su pre dolaska u Nemačku u BiH radile kao učiteljice. Besedu koju je napisao dr Dušan Ćirović, čitao je dr Veljko Bukvić.

Otac Marko se obratio vernima podsećajući ih na tek osnovano bogoslužbeno mesto u Erfurtu, u kojem je ovo bila druga proslava. Prvo put je organizovano obeležavanje hramovne slave i sada ova svetosavska proslava. Od skoro otac Marko u Erfrutu drži i časove pravoslavne veronauke. U tom gradu se koristi rimokatolički hram, a bogosluženja su jednom mesečno.

Učenici recitovali u crkvi u Meninghauzenu

Istog dana kada u Erfrutu svetosavska proslava je priređena i u Lipštatu, pokrajina Severna Rajna Vestfalija koji takođe pripada parohiji kaselskoj. Večernjoj službi u crkvi u Meninghauzenu kod Lipštata prisustvovalo je oko 50 vernika. U nastavku su osveštana slavska znamenja i deca iz Srpske škole i njihov učitelj Mihailo Jelić priredili su u čast Svetom Savi recitacije i istorijski osvrt na njegov život. Tokom večere su deca sve prisutne oduševili folklornim igrama.

Detaljnije