PRVA DONACIJA IZ KANADE 20-GODIŠNJOJ PROGNANICI IZ SARAJEVA, OBOLELOJ OD EPILEPSIJE

Na prag izbegličke barake porodice Vuković u Višegradu, stigla je prva donacija namenjena 20-godišnjoj Jeleni koja boluje od epilepsije, kao odgovor na apel za pomoć u nabavci lekova.
Dobrotvor Miodrag ćurić, rodom iz Mostara, i sam izbeglica, koji sada živi u kanadskom gradu Kičineru, razumeo je u kakvim su se problemima našli Vukovići, jer svojoj najmlađoj ćerki Jeleni ne mogu da obezbede terapiju, pa im je poslao novčani dar u vrednosti od 300 KM.
– Ovaj dobri čovek nazvao je telefonom ispričavši mi kako on vrlo dobro zna koliko je teško napustiti svoj dom i otići u nepoznato. Znao je i kolika mora da je naša muka čim smo zamolili ljude dobre volje da nam pomognu. Zato je odlučio da nam odmah pošalje novčanu pomoć. Zahvalila sam mu se, ali to moram ponovo da učinim posredstvom „Vesti“. Novcem koji nam je poslao kupiću lekove Jelenini za dve nedelje terapije. Već sam odahnula jer ona ne sme da bude bez antiepileptika ni jedan dan – rekla je uzbuđeno Dragica Vuković, Jelenina majka, ističući da je najvažnije da je akcija krenula, uvek je počekat najteži.

Kontakt adresa

Svi plemeniti zemljaci koji žele da pomognu porodici Vuković da svojoj kćerki Jeleni obezbede skupe medikamente za naredne terapije, mogu stupiti sa njima u kontakt na adresu: Nezuci br. 4, 73240 Višegrad, RS, BIH, ili telefonom na broj: ++ 387 65 678 566.

Ipak, dve nedelje će brzo proći, Jeleni će trebati novi lekovi, a roditelji neće moći da ih nabave. Oni su u bezizlaznoj situaciji od kada su otac Krsto i majka Dragica ostali bez stalnog zaposlenja, samim tim i sigurnih prihoda kojima bi mogli da plate pet vrsta različitih tableta koje Jelena mora da pije, od kojih većina nije na pozitivnoj listi i ne može se dobiti na trošak socijalnog. Samo jedna mesečna terapija za Jelenu košta oko 300 evra. Ali, to nije sve sa čime moraju da se izbore. Ovoj devojci potrebne su redove kontrole u Beograd na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu. Ti pregledi se pri tom posebno plaćaju, jer oni nisu državljani Republike Srbije.

Neophodni lekovi

Antiepileptici preko potrebni Jeleni Vuković, izbeglici iz Sarajeva, od kojih većina nije na pozitivnoj listi i ne mogu se dobiti na trošak socijalnog su: „trileptal“, ( generički naziv „oxcarbazepine“), tablete od 600 mg, „topamax“ („topiramate“), tablete od 100 mg, „eftil ret a“ od 500 mg, „lorazepam“, tablete od 1mg, „frisium“ od 10 mg.

Otud i velike finansijske nevolje za ovu porodicu, jer sve što Krsto i Dragica zarade, kada uspeju da nađu bilo kakav posao kod nekog privatnika, nije dovoljno da se pokriju troškovi Jeleninog lečenja. Osim toga, treba obezbediti novac i za ono najosnovnije za preživljavanje.
Zato se Vukovići nadaju, a mi smo uvereni da će biti još čitalaca „Vesti“ koji, poput Miodraga ćurića iz Kanade, neće moći da sede skrštenih ruku i da će se uključiti u novu akciju Humanitarnog mosta. Svaka kutija leka znači manje epinapada i patnje ovoj nesrećnoj devojci, a svaka donacija mogućnost njenim roditeljima da joj sami kupe antiepileptike i sačuvaju vlastito zdravlje, veoma ugroženo stalnim stresom zbog bolesti ćerke i vlastitoj nemoći da joj pomognu.