PROTA SLOBODAN MILUNOVIć U MINHENU OBELEŽIO čETIRI DECENIJE SVEŠTENIčKE SLUŽBE

Protojerej-stavrofor Slobodan Milunović je u subotu obeležio 40 godina svešteničke službe i tim povodom Crkvena opština Minhen organizovala je prijem za naše ljude i Nemce. Na prijemu je bilo više od stotinu zvanica, a prvu čestitku slavljeniku uputio je protojerej Branislav čortanovački, arhijerejski namesnik za Bavarsku i starešina hrama Sv. Jovan Vladimir kralj srpski. On je istakao da je među desetak sveštenika u Nemačkoj kao delu tadašnje Zapadnoevropske eparhije najmlađi bio jerej Slobodan Milunović koji je 6. jula 1969. godine rukopoložen za sveštenika.

čestitke iz otadžbine

Proti Milunoviću jubilej je čestitao veći broj crkvenih velikodostojnika iz otadžbine, među njima vladike Lavrentije, Vasilije i Atanasije, Teološki fakultet iz Beograda, kao i iz Minhena i Bavarske. Među njima je gradonačelnik Minhena Kristijan Ude, Jevrejska opština, Islamska zajednica, „Karitas“, Ruska i Rumunska pravoslavna crkva.

On je pastirsku dužnost do 1978. godine obavljao u Frankfurtu, a od tada je u Minhenu. U ime svešteničkog bratstva on je proti Slobodanu uručio počasno odlikovanje „naprsni krst“, a tom činu prisustvovao je i protojerej Milorad Jovanović.
Posle toga ređali su se govornici i predstavnici Katoličke i Evangelističke crkve, kao i Ruske pravoslavne crkve koji su uz prigodne poklone čestitali proti Milunoviću veliki jubilej. Posebno je bio simpatičan nastup Pace Holcer, žene evangelističkog sveštenika na Minhenskom aerodromu, a onda i dolazak protojereja Nikolaja Zabelića i trojice ipođakona Ruske pravoslavne crkve. Prota Nikolaj je proti Slobodanu i prisutnima rekao da su „stigli Rusi“, uručio poklon, zajedno sa ipođakonima otpevao „Na mnogaja ljeta“ i zaradio iskreni aplauz prisutnih.

U ime crkvenog hora, koji je otpevao nekoliko pesama, proti je jubilej čestitao Petar Knežević, a u ime Kola srpskih sestara Vera Pršić i Milanka Dragičević uručile su poklon proti Slobodanu. Prisutni u sali Crkvenog centra saslušali su i zanimljivo obraćanje Bernarda Janoševića koji je izneo najzanimljivije detalje iz života i svešteničkog delovanja protojereja-stavrofora Slobodana Milunovića s kojim se poznaje i održava prijateljske veze punih 40 godina. Tokom večeri nekoliko narodnih igara iz Srbije odigrali su članovi najmlađe grupe igrača SKU „Rastko“.