Proslava Vidovdana i kongres SNO u čikagu

Krsna slava Srpske narodne odbrane u Americi – Sveti velikomučenik Lazar – uz Vidovdansku akademiju svečano je proslavljena u nedelju u sali manastira Nova Gračanica u čikagu, a 64. Kongres ove stare nacionalne organizacije održan je u prostorijama SNO, u subotu, 25. juna.
U prisustvu delegata iz svih krajeva Amerike na Kongresu je za predsednika SNO 14. put izabran Slavko Panović koji je, obraćajući se gostima na slavskoj svečanosti, rekao da organizacija nastavlja svetle tradicije otaca i dedova, u nastojanju da ostvari što bolju saradnju sa maticom, na dobrobit srpskog naroda, ma gde živeo.

Jezički genocid

– Uništavaju nam jezik u Crnoj Gori, što je ravno duhovnom genocidu, a nas 27 otpuštenih profesora i dalje verujemo da smo u septembru 2004. godine, odbijajući da predajemo takozvani maternji jezik, načinili pravi izbor. I na žalost znamo da je crnogorsko školstvo sistem sa kvazi-predavačima i kvazi-naukom. Ovo što govorimo i dalje je kost u grlu crnogorskim vlastima, pa smo zato i udaljeni sa svojih radnih mesta, naši životi su pretvoreni u pravu noćnu moru i za sada ne znamo koliko dugo to još može trajati, zato je ovo prilika da se obratim svima vama, ali i međunarodnoj zajednici i ukažem na ozbiljnost problema – rekla je Radmila Radović.

Gostima su se na svečanosti obratili Vladika Novogračanički, njegovo preosveštenstvo gospodin Longin, generalni konzul SCG Desko Nikitović i domaćin ovogodišnje slave Miodrag Nikolić iz Los Anđelesa. Glavni govornik na svečanosti bila je Radmila Radović, jedna od profesora srpskog jezika iz Nikšića koji su, nakon odbijanja da predaju nekakav maternji, a ne srpski jezik, dobili otkaz.
Profesorima je SNO obezbedila pomoćod 2.000 dolara, a na svečanosti je sakupljan i dobrovoljni prilog.
U programu proslave na Gračanici učestvovali su Folklorna grupa „Sloboda“ i pijanista, Bane đorđević.