Proslava Božića u Južnoj Švedskoj

PROSLAVA VELIKOG PRAVOSLAVNOG PRAZNIKA U JUŽNOJ ŠVEDSKOJ

BOŽIć NA INTERNETU

• Mnogi vernici u Malmeu bili prijatno iznenađeni kada su se prepoznali na fotografijama koje su se istoga dana pojavile na internetu

Naši zemljaci u južnoj Švedskoj dočekali su Božić u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetih ćirila i Metodija u Malmeu. I ovog puta crkva je bila mala da primi sve vernike. Pored mnoštva zapaljenih sveća, uobičajenih u ovim prilikama, na ulazu je istaknuto obaveštenje da vernici mogu da posete nove crkvene stranice preko Interneta, a prijatno iznenađenje za mnoge je bilo kada su se prepoznali na fotografijama koje su se pojavile na Internetu istoga dana.
Crkveni odbor na čelu sa Borivojem Gajićem i sveštenikom Milanom Gardovićem pripremio je vruću rakiju i prigodno poslužnje, a veliki broj posetilaca je sačekao pričešće u petak ujutro i tek onda počeo sa slavljem.

„Incident“ sa prasetom

Švedski „GP“ objavio je vest da je došlo do incidenta kada je jedan pravoslavac u Geteborgu pekao prase na ražnju. Komšije su slučaj prijavile inspekciji i policiji, ali se na kraju ispostavilo da je to deo tradicije kod proslave Božića i da je slavljenik već unapred pribavio potrebne dozvole.

Južna Švedska ovaj Božić nije dočekala sa snegom. Badnjak i stari običaji izazvali su kod naših zemljaka nostalgiju, a kod Šveđana primetno interesovanje. Tako dnevni list „Helsinborg dagbladet“ piše da, u vreme kada domaća protestantska crkva završava božićne praznike, Srbi – pravoslavci ih tek dočekuju. Podsećanjem na razlike u julijanskom i gregorijanskom kalendaru, Šveđani zapažaju da se umesto borovog drveta u naše hramove unose hrastove grančice i slama. „Hrana pre Božića je mnogo zdravija nego što smo mi naučili“, primećuje njihova novinarka i opisuje naš post.

Slično, ali drugačije

Švedska štampa prenosi kako su njihovi reporteri doživeli crkvenu službu koja „podseća na našu, ali je prijem kod vernika sasvim drugačiji, uz znatno više obreda“.
Primećeno je da neka deca smatraju da je duplo slavljenje nove godine pravo uživanje, ali dobar deo tvrdi da su pravoslavni praznici sasvim dovoljni i da ne slave druge.

Mnogi su uspeli da dođu na crkvenu službu prvog dana Božića, iako je u Švedskoj bio radni dan. Crkva je dočekala ovaj praznik lepša i uređenija nego prošle godine. Postavljeni su novi duborezi u drvetu, još više sekcija je počelo da radi sa održavanjem redovne verske pouke, a obogaćena je i biblioteka koja postoji već više godina.