Признање за животно дело нашој каратисткињи Јовани Прековић

Признање-за-животно-дело-нашој-каратисткињи-Јовани-Прековић

петак, 22.09.2023,  15:56 -> 16:54

Признање за животно дело нашој каратисткињи Јовани Прековић

На Фестивалу документарног спортског филма, недавно одржаном на Златибору, приказано је педесетак филмова из 20 земаља. Додељена су и бројне награде, а специјална повеља и признање за животно дело припало је и каратисткињи Јовани Прековић, европској, светској и олимпијској шампионки.

Јована Прековић је рођена 1996. године у Аранђеловцу, а већ 2021., након двадесет једне борбе и исто толико победа, после титуле шампионке Европе, освојила је и Златну медаљу на Олимпијским играма у Токију, а на фестивалу спортског документарног филма на Златибору, поред Дулета Савића, Зорана Терзића, Иване Петковић, Милутина Миме Караџића и дарка Панчева, Јована је добила и признање за животно дело.

„Да, на почетку беше тешко, али јако лепо и јако слатко. С обзиром на то да сам каратеом почела да се бавим од своје пете године, заједно са својом старијом сестром, јако сам срећна и задовољна што сам успела да испратим све кораке који су ми се пружали животно и успела да дођем до великих остварења, где сам доживела свој максимум као такмичарка. Надам се да ћу то своје искуство успети да пренесем неким новим генерацијама које исто тако заслужују да буду део нечег тако великог. Имала сам велику подршку свог тренера тада Лазаревић, сада Атанасо и која је мени помогла да стварам те визије и свој пут. Наравно имам и велику подршку породице и пријатеља. Живела сам спорт и све ми је то спорт на диван начин вратио“, каже Јована, која није само спортска, већ и песничка душа.

Јована је само са 24 године освојила златне медаље Премијер лиге на предолимпијским турнирима у Истанбулу и Лисабону, а након победе на Олимпијади у Токију, над Мароканком Садини, Перуанком Гранде, Украјинком Серогину, Египћанком Лоти, Туркињом Мервер Чобан и у финалу над Кинескињом Ксиајоан Јин, Јована је постала и шампионка на светском првенству у Дубаиу.

Са 27 година окачила је рукавице о клин, јер је освојила све што се освојити могло. Капа доле за овакву спортискињу, којој се поклонила и филмска публика на Златибору.

Detaljnije