PRIREDBA U SRPSKOJ CRKVI SVETOG LUKE U DORTMUNDU

Srećnima se mogu nazvati prijatelji i poznanici ruskog ipođakona Nikolaja Tona iz Bohuma. Da je tako uverili su se mnogi na proslavi šezdesetog rođendana,ovog retkog pravoslavnog neimara.
Još od detinjstva u Nikolaju je zaiskrila ljubav prema pravoslavlju i ruskom jeziku i pored toga što je rođen u nemačkoj porodici. Roditelji nisu znali ruski jezik. Nikolaj je imao svoj san i posle teoloških studija neumorno pomaže oživljavanje misionarskog rada ruske crkvene opštine u Diseldorfu i srpske u Dotrmundu. Hrišćanska ekumenska aktivnost u svim ranijim godinama bila je jedna od najvažnijih preokupacija „ambasadora pravoslavlja“ Nikolaja Tona. Mnogo puta su je isticali i hvalili mnogobrojni hrišćanski velikodostojnici.

Na veličanstvenom rođendanskom slavlju, u prostorijama srpske pravoslavne Crkvene opštine Sveti Luka u Dortmundu bili su i princ Vladimir Karađorđević i princeza Brigita, konzul Srbije u Diseldorfu Branko Radovanović, kao i mitropoliti – grčki Avgustinos i rumunski Serafim.
Dirljivim rečima pominjana su velika Nikolajeva dela, a izaslanik ruskog vladike Longina uručio mu je orden Sv. Sergeja trećeg stepena.
Grčki Mitropolit Avgustinos revnosnom božjem pastiru uputio je najbolje želje svih Grka dijaspore, poželevši mu mnogo sreće i zdravlja na misionarskom putu koji je ponekad trnovit.

Blagoslov episkopa

U ime srpskog episkopa Konstantina, arhipastirski blagoslov i pozdrav preneo je dortmundski sveštenik Radomir Kolundžić, pročitavsi dirljiv tekst iz Gramate dodeljene Ruskom ipođakonu Nikolaju Tonu. Prota đorđe Trajković je u ime crkvene opštine Sv. Luka u Dortmundu istakao između ostalog posebnu zahvalnost velikom Srpskom prijatelju za neprocenjiv doprinos u životu i radu srpske duhovne oaze u Dortmundu.

Ipođakon Nikolaj Ton, pomalo zbunjen pažnjom sabraće po Hristu, obratio se gostima rečima blagodarenja za sve prošle godine suživota u veri pravoslavnoj i nadi da će mu Gospod i ubuduće biti putokaz na njivi Gospodnjoj na kojoj, kako reče, „ima još mnogo posla“.
Posle bogosluženja održan je parastos nedavno preminulom patrijarhu Ruske pravoslavne crkve Aleksiju Drugom.