Preduzece Ivana i Jadranke Gros iz Beca proslavilo vredan jubilej

Firma „Grimex““ sa sedištem u Becu proslavila je u petak uvece svecano 10. godina uspešnog rada.
Povodom velikog jubileja preduzeca porodice Ivana i Jadranke Gros, u Baden pokraj Beca došao je veliki broj poslovnih partnera i prijatelja sa prostora bivše Jugoslavije, Madarske i Austrije.
Porodicno preduzece „Grimex““ osnovano je januara 1992. godine u Becu, i to sa samo 11.700 DM startnog kapitala, a danas obrce milionske sume. Naime, prošle godine „Grimex““ je imao obrt od 21.500.000 evra.

Predstavništva širom Evrope

Firma je prvobitno bila aktivna na poljoprivrednom i prehrambenom sektoru, a danas svoje poslovne aktivnosti proširila je na mnoge druge privredne grane.
Ivan Gros, koji je deset godina radio na novosadskom sajmu sa kojim održava odlicne kontakte, od prvog dana osamostaljenja želeo je da njegovo preduzece postane jedna vrsta „kopce“ za ponovno obnavljanje veza izmedu privrednika na prostoru prethodne Jugoslavije. Firma „Grimex““ svojom aktivnošcu jedna je od prethodnica Pakta stabilnosti za jugoistocnu Evropu, koji sledi identicne ciljeve.
Gros je, najpre, povezao jugoslovenske i hrvatske privrednike, dovodenjem privrednika iz Hrvatske na novosadski sajam i zatim jugoslovenske biznismene na sajam u Hrvatsku.
Firma „Grimey““ shodno svojim ciljevima otvarala je predstavništva u više zemalja bivše Jugoslavije. Pored predstavništva u Madarskoj, postoje depandanse u Novom Sadu, Sarajevu i Zagrebu.
Pozdravljajuci goste, direktor „Grimex““ Ivan Gros je podsetio na rezultate i razvoj svoje firme. On je istakao da je firma „Grimex““ pocela da radi u doba kada je prostor bivše Jugoslavije prošao kroz turbulencije, stradanja i ratove, te da nije ni u jednom trenutku odustao od svoje ideje povezivanja privreda.
– Kroz svoju desetogodišnju aktivnost uverili smo se u neminovnost saradnje na prostorima zapadnog Balkana. Taj region i te kako razume ekonomsku logiku kao imperativ rušenja barijera. Mi smo doprineli revitalizaciji ekonomske saradnje u regionu. Kada se interesi podudaraju, tada dolazi do poslovne saradnje i realizacije zamišljenog. „Grimex““ ce i dalje u okviru svojih mogucnosti aktivno raditi na povezivanju ljudi, protoku roba, i ideja, a sama realizacija posla bice logicna posledica takvog rada i koncepta – istakao je on.

Savet za razvoj

Na inicijativu vlasnika firme, koja obnavlja medusobno pokidane veze privrednika sa prostora prethodne Jugoslavije, Ivana i Jadranke Gros, formiran je Savet za razvoj i strateške projekte preduzeca, u kojem se nalaze eminentne licnosti iz privrednog života sa prostora na kojem posluje firma.
Taj Savet ne samo da osigurava kontakte firmi „Grimex““, vec i pokazuje u kom smeru treba da firma usmerava svoju poslovnu politiku.
Govoreci o planovima za buducnost, on je istakao da ce „Grimex““ nastojati da doprinese izgradnji specijalnih veza sa tržištima zemalja u regionu jugositocne Evrope, odnosno njihovo povezivanje sa institucijama finansijskog sistema, bankama, investicionim fondovima, osiguravajucim društvima i slicno.
U nastavku govorio je šef direkcije za jugoistocnu Evropu u Ministarstvu inostranih poslova Austrije ambasador Valentin Incko, koji je ocenio da širenje EU predstavlja veliku šansu za austrijske firme, ali i citav region.
On je, takode, podsetio da je robna razmena Austrije sa Balkanom veoma znacajna, te da tržište jugoistocne Evrope ne treba ispuštati iz vida, pošto je ono „vece“ i znacajnije za Austriju od nekih drugih zemalja clanice EU.
Nakon svecanog dela proslave, gosti su se okupili za svecanom vecerom, tokom koje je prisutne zabavljao Dejan Cukic.

Priznanje „Vestima“

Po završetku zvanicnog dela, u kojem je govor držao i predsednik Privredne komore Makedonije Dušan Petreski, Ivan i Jadranka Gros dodelili su priznanja svojim poslovnim partnerima i kucama koje su im pomagali, vodili i sledili na njihovom poslovnom putu.
Lepo priznanje dobio je i dnevnik „Vesti“, koji je na proslavi firme „Grimex““ bio zastupljen predsednikom kompanije „NIDDA Verlag““ Dušanom Vidakovicem.

Objavljen i almanah

Inace povodom 10-godišnjice, firma „Grimex““ izdala je i jedan almanah „Prvih 10. godina Grimex“ u kojem se nalazi prica o pocecima, kao i za svaku godinu po jedna izjava qudi koji su poslovali i doprineli razvoju firme.
Predgovor u almanahu napisao je specijalni koordinator Pakta stabilnosti za jugoistocnu Evropu, Erhard Busek.