Predstavljena knjiga "Nasilje nad Srbima u 20. veku

22

Kapitalno delo u izdanju Evrobook-a, opsežna je studija profesora dr Radoslava Gaćinovića i predstavlja najcelovitiji i najiscprniji hronološki pregled svih ratnih i mirnodopskih stradanja srpskog naroda tokom najkrvavijeg veka evropske istorije.

Rezimirajući istorijske podatke političkog nasilja nad Srbima u toku dvadesetog veka, autor je usmerio pažnju na istorijske razloge nasilja, ali i na oblike nasilja i kvantifikaciju, kao i na njegove protagoniste.

“Zbog borbe protiv neistine i nepravde odlučio sam da dubinski istražim nasilja nad Srbima u 20. veku i da te činjenice ponudim javnosti, nekima na podsećanje, a mnogima na edukaciju, kako se zločini ne bi nikada zaboravili, jer ako se zaborave, ponoviće se. Upravo zato, ne može se podvlačiti crta na početku 21. veka i zaboraviti sve ono nasilje koje su pretrpili Srbi tokom strašnog 20. veka”, kaže za RTS prof. dr Radoslav Gaćinović.

Koristeći stranu i domaću literaturu i arhiv, profesor dr Radoslav Gaćinović, osvrnuo se pre svega na stradanja u Velikom ratu, u kome je poginulo, prema podacima iz Versaja 1 207 000 Srba, ali i na optužbe koje su do danas aktuelna tema istorijske nauke.

“Zapadne zemlje koje su odgovorne za Veliki rat to osporavaju i nastoje na svaki mogući način, prvenstveno Nemačka, da izvrši reviziju toga, i da krivicu prebaci sa sebe na Srbiju i Rusiju. Podaci su takvi da se zna koliko je Srba tačno stradalo Gaćinović”, ističe dr Gaćinović.

Knjiga sadrži i obimnu građu o stradanju Srba u Drugom svetskom ratu i na ratom zahvaćenim prostorima prethodne Jugoslavije.

Dvotomna monografija o nasilju nad Srbima u dvadesetom veku namenjena je pre svega našim sunarodnicima, ali i svim savremenicima kojima istina leži na srcu.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/rts/sr/Dijaspora/story/1526/srbija-na-vezi/2899119/predstavljena-knjiga-nasilje-nad-srbima-u-dvadesetom-veku---uzroci-i-posledice-dr-radoslava-gacinovica.html

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.