Dečja smotra srpskog folklora u Italiji

Druga dečija smotra srpskog folklora u Italiji održana je 30. septembra 2017. u organizaciji udruženja „Nikola Tesla“ iz Udina, uz podršku Saveza Srba u Italiji.

Prisutni počasni gosti manifestacije bili su gospodin Pjetro Fontanini, predsednik provincije Udine, gospođa Marilena Mota, savetnik opštine Udine i počasni konzul Republike Srbije gospođa Loreta Bađo. Prisutni gosti su dobili na poklon knjigu „Jedna mala nacija u Velikom ratu“ autora Mirka Galaša iz Udina.

U okviru smotre učestvovalo je 8 srpskih udruženja koji su članovi Saveza i italijansko folklorno udruženje „Pasons“ iz Udina,  koje je predstavilo splet tradicionalnih igara iz svog kraja. U toku smotre prikupljeni su dobrovoljni prilozi akcije „Humanost za bolesnu decu Kosova i Metohije“ pokrenutu od Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Republike Srpske

Predsednik Saveza Srba u Italiji, gospodin Dušan Aleksić, govorio je o značaju ovakvih manifestacija koje postaju tradicija u Italiji, a naši najmlađi daju najbolji primer kako se pamti poreklo i čuvaju običaji. Predsednik udruženja „Nikola Tesla“ Dejan Ljuškić je istakao značaj projekata namenjenih našoj deci, jer će oni biti ti koji će ostaviti nešto prepoznatljivo za sve Srbe koji žive na ovim prostorima.

Projekat koji obuhvata ovu manifestaciju sufinansiran je sredstvima Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

(izvor: Savez Srba Italije)