Predstavljanje nezavisnih kandidata za Savez dijaspore

Za predstojece izbore nezavisnih delegata za saziv Saveza srpske dijaspore u Austriji (SSDA) prijavilo se ukupno 11 kandidata, od kojih je šest iz Beca, i pet iz ostalih pokrajina.
Jedino pokrajine Burgenlanda, Donja Austrija i Forarlberg nemaju svoje kandidate. Naši gradani imace prilike da od 20. marta do 20. aprila daju svoj glas za kandidate.
Kandidati iz pokrajine Bec:

Jovan Bogojevic, roden 1952. u Beogradu, oženjen, završio Tehnološko-metalurški Fakultet u Beogradu. Govori engleski i nemacki jezik.
Program: Organizacija finansiranja SSDA na cisto ekonomskim osnovama, koristeci ogroman marketinški i politicki potencijal SSDA.
Razvoj kriterijuma i ugovora prema kojima bi saradnja SSDA i privatnih firmi bila moguca i obostrano korisna. Javni izveštaji o radu ovih firmi. Periodicni izveštaj o finansijskom stanju rukovodstvu SSDA. Informaticka podrška SSDA.
Mr LJubomir Bratic, roden 1964. godine u V. Kamenici, Srbija. Završio Filozofski Fakultet u Insbruku. Od 1995. radi u Becu kao savetnik za izbeglice u Beckoj integracionoj kuci, od 1999. referent za štampu u ANAR (Austrian Netnjork Against Racism).
Program: prema zemlji matici – transport znanja i omogucavanje razvijanja zajednickih diskursa. Prevazilaženje ambivalencija prema evropskim i svetskim politickim procesima. Prema zemlji domacinu: Postavljanje zahteva za ravnopravnost. Fokusiranje posebne situacije dijaspore. Konkretan angažman po pitanju antirasizma u Austriji.
Dipl. inž. Dragoljub Jakic, roden u G. Milanovcu, oženjen, dve cerke. Završio Gradevinski Fakultet u Beogradu. Radio u Energoprojektu i u MekDonaldsu, dobitnik internacionalnih nagrada u Becu 1998. i u Cikagu 1999. Govori engleski, nemacki i francuski jezik.
Program: Obnova kulturno-istorijskih mostova i povratak ugleda koji su Srbi nekada uživali. Pomoci zbližavanju ljudi i stvaranju politicki nezavisne, patriotske i trajno organizovane dijaspore uz brisanje svih dosadašnjih ideoloških podela. Pomoc obrazovanju mladih u inostranstvu i njihov povratak u zemlju.
Cvetko Jelic, roden 1947. u selu Sijercu, Bajina Bašta, Srbija, oženjen, cetvoro dece. Završio srednju i višu Elektrotehnicku školu u Beogradu. Od 1970. u Becu. Ranije bio clan kluba „Jedinstvo“.

Program: Stavljam se na raspolaganje SSDA za sve vrste putovanja po svetu. Želim da pošteno zastupam našu organizaciju u svim situacijama. Rad na povracaju naroda Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
Dipl. inž. Miroljub Pajic, roden 1967., oženjen, jedan sin. Završio Informatiku na Tehnickom Univerzitetu u Becu. Radi od 1998. u Becu. Govori nemacki i engleski jezik.

Program: Izrada plana rada dijaspore sa ostalim delegatima i njegovo usaglašavanje sa svim ucesnicima. Rad na kulturnoj integraciji dijaspore. Razvijanje usmene i pisane kulture izražavanja mladih putem poseta umetnika. Organizovanje predavanja i tribina za mlade. Pomoc Srbiji i Crnoj Gori za stvaranje uslova za ulazak u Evropsku zajednicu.
Dušan Petrovic, roden 1956. u Velikim Crpenima, Lazarevac, Srbija, oženjen, dvoje dece. Radio na poslovima osiguranja 20 godina u Becu.

Program: Postici minimum zajedništva i time štititi nacionalne interese Srba u Austriji. Poboljšanje odnosa sa zemljom domacina i maticom. Uspostavljanje dobrih odnosa sa svima koji to žele, a da pri tom interesi Srba ne budu ugroženi. Oživljavanje ekonomskih i socijalnih programa. Povezivanje sa Srbima u Evropi i šire.
Pokrajina Gornja Austrija:
Mr Nenad Marjanovic, roden 1969. u Leskovcu, Srbija, oženjen, jedno dete. Magistrirao na Elektrotehnickom fakultetu u Beogradu. Radi na Univerzitetu Johanes Kepler u Lincu.
Program: Zalaganje da se povrati otudeno prirodno pravo da se bira i bude biran u zvanicne organe u matici. Zalaganje za izbore na lokalnim nivoima u Austriji kako bi stekli veca prava i zaštitila vec stecena. Rad na povezivanju srpske inteligencije. Pokrajina Koruška:
Bogoljub Kostic, roden 14. 09. 1962. u V. Gaj, Plandište, Srbija, oženjen, dvoje dece. Završio gimnaziju u Vršcu. Radi kao vozac velikih mašina u Klagenfurtu.
Program:Borba protiv svih vrsta podela, a za vracanje svojoj veri i tradiciji. Rad na ostvarivanju naših prava, i za produbljivanje saradnje izmedu austrijskog i srpskog naroda. Pomoc našoj zemlji na ekonomskom i drugom planu. Zalaganje da budemo most izmedu dve zemlje.
Pokrajina Salcburg:
Dalibor Mihajlovic, roden 18.06.1973. Slavonski Brod, oženjen, jedna cerka. Predsednik kluba ENTART-Austrija. Program: Afirmacija dijaspore u Austriji. Ocuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta. Kontakt sa Srpskom pravoslavnom crkvom (u smislu afirmacije vrednosti SPC). Uspostavljanje veza sa stranim ulagacima u smislu afirmisanja ekonomskih potencijala naše zemlje.

Pokrajina Tirol:
Dejan Jakovljevic, roden 1970. u Kragujevcu, Srbija, oženjen, dvoje dece. Živi i radi u Austriji od 1990. kao ugostitelj. Predsednik gradevinskog odbora za podizanje Crkve i Crkvenog centra u Inzbruku.
Program: Zalaganja za integraciju a protiv asimilacije naše dijaspore. Saradnja sa SPC. Duhovno i kulturno uzdizanje našeg naroda u dijaspori. Homogenizacija dijaspore. Cvrsci odnosi sa maticom. Korektna saradnja sa austrijskim vlastima.
Pokrajina Štajerska:
Goran Jovic, roden 1976., Tuzla, neoženjen. Završio Srednju vojnu školu RV i PVO i trenutno studira na Karl-Franzens Univerzitetu u Gracu. Direktor je transportnog preduzeca Comet Ltd. Govori nemacki i ruski jezik.
Program: Pojacavanje kulturne, obrazovne, privredne i informativne saradnje izmedu dijaspore u Austriji, pre svega u pokrajini Štajerskoj i matice i obrnuto. Podrška humanitarnim akcijama. Aktivnije ucešce u politickom životu u matici. Zastupanje interesa SSDA u matici. Zastupanje interesa matice u Austriji. Organizacija kulturnih i sportskih manifestacija.
(Slike: a: Cvetko Jelic, b:Jovan Bogojevic, c:Dragoljub Jakic, d:Dušan Petrovic, e:LJubomir Bratic, f:Miroljub Pajic)