Predsednik Vučić obišao noćne radove na mostu preko Zapadne Morave

21. oktobar 2021. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je večeras sa ambasadorom SAD Entonijem Godfrijem noćne radove na izgradnji mosta preko Zapadne Morave na delu Moravskog koridora od Pojata do Kruševca, čija će ukupna dužina iznositi 112 kilometara u tri deonice.

Predsednik je tokom obilaska radova razgovarao sa radnicima, kojima je zahvalio na tome što rade i noću pod reflektorima, kako bi projekat bio realizovan u skladu sa predviđenom dinamikom i dodao da je Moravski koridor trenutno najveće i najbolje organizovano gradilište u Srbiji, koje će ujedno biti i najširi auto-put koji će povezati veliki broj gradova i opština u Srbiji.

„Hvala našim američkim i turskim prijateljima koji su organizovali rad u ovoj sekciji, na ovoj deonici između Pojata i Kruševca, na neverovatan način“, rekao je predsednik i podsetio da je značaj ovog projekta pre svega u privlačenju dodatnih velikih investicija.

Na samom projektu predviđena je izgradnja 117 većih građevinskih putnih objekata, od čega 86 mostova i podvožnjaka, 29 nadvožnjaka, kao i 11 saobraćajnih petlji.

„Ovaj auto-put je srce centralne Srbije! Najveće gradilište u Srbiji i najbolje organizovano, samo u noćnoj smeni radi 450 ljudi“, istakao je predsednik Vučić i dodao da je ovo projekat „kakav se radi jednom u 100 godina“.

Ambasador Godfri je čestitao izvođačima koji će obezbediti da ovaj projekat bude izveden „po najvećim standardima i u najkraćem roku“ i dodao da će „značajno i mudro investiranje u auto-puteve učiniti da Srbija postane bitan faktor u regionu i Evropi“.

„Moravski koridor je i važan signal stranim investitorima da Srbija želi fer utakmicu i proizvode vrhunskog kvaliteta“, poručio je ambasador Godfri i dodao da su „SAD ponosne na saradnju sa Srbijom“.

Ovo je i prvi digitalni koridor u Srbiji, na čijoj je izgradnji angažovano više od 2.000 radnika konzorcijuma „Behtel-Enka“, od čega preko 1.000 stranaca. Ka ovoj saobraćajnici gravitira blizu pola miliona ljudi, a nov auto-put Pojate-Preljina povezaće Zapadnu sa Centralnom Srbijom, prolazeći kroz Ćićevac, Varvarin, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju, Kraljevo i Čačak. Dobrobit od izgradnje direktno će osetiti stanovnici Ćićevca, Varvarina, Kruševca, Trstenika, Kruševca, Vrnjačke Banje, Kraljeva i Čačka.

Obilasku radova prisustvovali su i ministar građevinarstva Tomislav Momirović i direktori preduzeća Koridori Srbije i Putevi Srbije, Aleksandar Antić i Zoran Drobnjak.

Izvor:www.predsednik.rs
Foto: Dimitrije Goll