Predsednik Mica Aleksic

U „Espas Montroj“, pariskom predgradu Montroj, održana je Osnivacka izborna skupština dijaspore za parisko konzularno podrucje uz ucešce oko 200 aktivista. Za predsednika je izabran Mica Aleksic.
U ime Ambasade SRJ, na do sada našem najmasovnijem sastanku, prisustvovali su ministar-savetnik LJilja Milojevic-Borovcanin i konzuli Miloš Bogicevic i Gavrilo Kneževic, potom kandidati-delegati i naši brojni aktivisti. Ono što posebno raduje, je primetan broj mladih, a jedina zamerka može se uputiti na odsustvo predstavnika Crkve koji su za „Vesti“ izjavili da nisu primili nikakve pozive.
Skup je poceo minutom cutanja u znak secanja na Miloša Nestorovica, osnivaca i pokretaca naših društvenih aktivnosti u Francuskoj.

Kolektivni rad

Prvi predsednik Skupštine Mica Aleksic je za „Vesti“ izjavio:
– Zahvaljujem se glasacima na izboru i nadam se da cu opravdati ukazano poverenje, ali uz napomenu da je pred nama kolektivni rad na ostvarenju zadataka koje ce nam postaviti naši gradani u dijaspori. Ocekujem veliku pomoc i društveno angažovanje sunarodnika, a sve za dobrobit svih nas.

Dr Sima Mraovic se prvi obratio okupljenima i u nastavku vodio desetocasovni skup. On je u kratkim crtama dao presek istorijata naše dijaspore u Francuskoj, podvukavši „neophodnost traženja novih oblika povezivanja, kako bismo sacuvali identitet i opstali kao narod“, kao i „obostranu želju da matica i mi u rasejanju obnovimo veze kroz demokratske izbore kojim bi se objedinila dijaspora sveta“.
U ime ambasadora Radomira Diklica, skup je pozdravila gospoda Milojevic-Borovcanin, cestitala na ozbiljnosti rada i porucila: „Na vama je da kažete šta mislite“, a prof. dr Cedomir Nestorovic je objasnio ciljeve i program Skupštine i Saveta dijaspore:

Izabrani delegati

Za predsednika Skupštine izabran je sa, 90 odsto glasova, Mica Aleksic. Delegati u Generalnoj skupštini Francuske, uz predsednika Aleksica, bice: Miloš Jankovic, Momcilo Vucic, LJuba Petrovic, Ivan Tomic, Dragan Pajovic, Siniša Kovijanic, Rade Adamovic, Slavica Lazarevic, Vesna Jovovic, Rade Paunovic, Milovan Cirovski, Petar Gojkovic, Slobodan NJeguricic i Goran Vukic.

– Za nas je bitno da imamo legitimne predstavnike, što znaci da nas mogu predstavljati samo oni koje smo demokratski izabrali. Hocemo da zadržimo veze sa maticom, a kroz svoju Skupštinu ostvaricemo i naša prava u zemljama u kojima živimo.
Miloš Stojkovic je rekao: „Molim vas, glasajte za prave i pravedne ljude“; na pitanje kako ce se Skupština finansirati, stigao je odgovor: „samofinansiranjem“; Mila Aleckovic je insistirala da „dijaspora u svom udruživanju mora ostati nezavisna u odnosu na bilo koju vlast, jer smo zemlji matici potrebni kao nestranacki ljudi“, a iznela je i nadu da se uskoro više „necemo zvati Srbi u rasejanju, vec Srbi iz sakupljanja“.
Svi kandidati, njih 67, sami su se predstavili, a potom je tajnim glasanjem izabrano 45 delegata za Regionalnu skupštinu, a oni su, ponovo tajnim glasanjem, odredili petnćstorku koja ce biti clan Generalne skupštine Francuske.

Promocija knjige

U pauzi Skupštine, za vreme prebrojavanja glasova, održana je prezentacija knjige „Drugi kosovski boj“ autora Milovana Drecuna, vojnog komentatora koji je govorio o krvavim bojevima kao delom novije istorije, a posebno priznanje odao je vojsci i policiji.